Najnovije

DAČIĆ: Interesi Srba i Albanaca nisu suprotstavljeni

Šef srpske dilomatije Ivica Dačić izjavio je na Tanjugovom panelu o odnosima Srba i Albanaca da dva naroda treba iskreno da razgovaraju o problemima i da ne misli da su interesi Srba i Albanaca suprotstavljeni samo, kako kaže, treba pronaći zajednički imenitelj.

Dačić (Foto: mc.rs)

Ivica Dačić je rekao da pored toga što treba otvoreno razgovarati o problemima, treba videti i kako dva naroda mogu da pomogni jedni drugima.

Naveo je da su diskusije poput današnje potrebne, jer su važne za poboljšanje odnosa između dva najveća naroda na Balkanu.

"Hvala svima koji pomažete u tome. I novinskim agencijama koje imaju važnu ulogu u kreiranju javnog menja, kao i ambasadi Norveške", rekao je Dačić na panelu koji je organizovan u rezidenciji norveškog ambasadora.

Navodeći da su odnosi Srbije i Hrvatske značajni za region, Dačić je istakao da su isto tako značajni i odnosi između srpskog i albanskog naroda i primećuje da "to nije pitanje od juče".

Ministar ukazuje da je važno da se sva pitanja rešavaju, jer, kako kaže, u suprotnom postaju sve veći problem.

Učesnicima panela Dačić je preneo da je izašao sa zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske kako bi prisusustvovao događaju u rezidenciji norveškog ambasadora i nepomenuo da to nije rekao slučajno.

"Kada pričamo o Albaniji, svakako treba da pričamo i o Kosovu. A kada pričamo o Srbiji, valjda je svima jasno da treba da pričamo i o Republici Srpskoj. Mi imamo pristup da se ne destablizuje BiH, da se očuva mir i stabilnost. Bio bih zadovoljan da svi imamo takav pristup", rekao je Dačić.

Ministar je preneo i lično mišljenje da smatra da je sve probleme između srpskog i albanskog naroda trebalo rešavati sa Albanijom od početka, jer bi, ocenjuje, rešenja bila čistija od priznavanja jednostranih odluka Prištine.

"Mislim da imamo zajedničke interese, a nisam siguran da se ponašamo u skladu sa njima, često se ponašamo suprotno od toga", dodao je Dačić.

Primetio je i da često "ogovaramo" jedni druge kod nekih trećih, "kao da su nam oni bliži od nas koji živimo na istom prostoru".

Srbiju čekaju novi pritisci od NATO-a i Zapada! Lazanski otkrio šta će biti posle nabavke migova od Belorusije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Ja sam ovo prepisao od Đinđića

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA