Najnovije

KLJUČNI DOKUMENTI GESTAPOA SU U NOVOM SADU: NJima pokopavamo ustašku mitomaniju u Hrvatskoj

U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu od 2008. godine nalazi se dokument koji potvrđuje da je zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac bio upoznat sa ustaškim zločinima u vreme NDH.

Novi Sad (Foto: Pixabay)

U dosijeu su detaljno opisana zverstva nad Srbima i Jevrejima počinjena 1941. i 1942. godine u logorima u Jasenovcu i Novoj Gradiški, ali i u drugim područjima NDH. Sve je potkrepljeno sa 63 autentične i "nemačkom preciznošću numerisane" fotografije, pišu "Večernje novosti".

Reč je o svedočenju koje je Stepincu 1942. godine poslao svedok ustaških zločina. On se potpisao kao "katolik hrišćanin, pa tek onda Hrvat".

Svedočenje na 300 strana prevedeno je na nemački jezik i bilo je deo dosijea Gestapoa. Decenijama je ova dokumentacija bila deo ličnog fonda Slavka Odića, nosioca partizanske spomenice, službenika SUP-a i generalnog konzula u Torontu.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović rekao je da su ovi dokumenti otkriveni igrom slučaja u jeku pokušaja hrvatskih ekstremista da revidiraju ustašku istoriju i višestruko umanje broj srpskih i jevrejskih žrtava u Jasenovcu i drugim logorima NDH.

Kuzmanović je naveo da će dokumentacija biti prevedena, publikovana i digitalizovana da bi bila dostupna istoričarima i istraživačima.

On je napomenuo da sve ukazuje na to da je u pitanju dosije koji je sastavljao zapovednik njemačke službe bezbednosti u tada okupiranom Beogradu, a bio je direktno potčinjen Gestapou.

Kuzmanović je naglasio da su ta dokumenta neosporiva, jer su ih sastavili predstavnici nemačke obavještajne službe tokom rata.

Osim detaljnih svedočanstava o zločinima, dosije sadrži dopise ljudi koji su se obraćali višim strukturama Nemačke ili Komesarijatu za izbeglice da ih zaštite od divljanja ustaša. Fotografije, koje su priložene, snimane su tokom izvršenja zločina.

U dosijeu o hiljadama žrtava našlo se i ime Milene Božinić kojoj je dete nožem istrgnuto iz utrobe, kao i navodi da su Srbi bili prisiljivani da piju krv ubijene braće, te da je veliki broj žena i devojaka bio silovan - kćerke pred majkama, majke pred kćerima, te da su otpremane u ustaške logore da služe ustašama kao bludnice.

"Novosti" navode da su silovanja zabeležena čak i u srpskim crkvama, kao i da su od zapisa strašnije fotografije žrtava, na kojim su često i njihovi egzakutori.

Koliko su podaci i fotografije ustaških egzekucija i divljanja nad žrtvama surovi i nespojivi normalnom čoveku svedoči da je Kuzmanovićeva saradnica u Arhivu Vojvodine, koja je studirala nemački jezik, nakon što je pročitala nekoliko stranica rekla da nema snage da to prevodi, pišu "Večernje novosti".

Ovi dokumenti overeni su nemačkim pečatima i memorandumima i upućeni zapovednicima nemačke službe bezbednosti u tadašnjem Beogradu, od kojih je jedan bio Emanuel Šefer koji je u proleće 1942. godine nadgledao likvidaciju Jevreja interniranih na Sajmištu, a potom saopštio Berlinu da je Srbija '’Judenfrei’’ (Bez Jevreja).

Podsećamo da spor oko priznavanja Alojzija Stepinca za sveca u pimokatoličkoj crkvi traje godinama, a taj proces usporava Srpska pravoslavna crkva argumentima o umešanosti zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u ratne zločine.

O detaljima eksplozije u Podgorici pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA/Večernje Novosti/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zločini Alojzija Stepinca

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA