Najnovije

Tim Srpskih kulinara je uspešno nastupio na međunarodnom gastronomskom festivalu u Moskvi (FOTO)

U Istorijskom parku - «Rusija – moja istorija» u Moskvi 17.januara 2019.godine na VDNH se održao 10. Jubilarni međunarodni omladinski gastronomski festival «Obnavljamo tradicije. Božić».

Srpska delegacija (Foto: Aleksandar Alalj)

Organizatori festivala su Sveto-Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija uz podršku Departamenta za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve.
Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Ovaj «ukusni» događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada. Istorijski park se pretvorio na ceo dan u izvor kulinarskih recepata. Miris i izgled tradicionalnih božićnih kolača, dimljenog mesa, zimnica i drugih raznovrsnih gastronomskih remek-dela nisu ostavili ravnodušnim čak najzahtevnije gurmane.
Božićni festival 2019. godine je posetio maksimalan broj učesnika za sve vreme njegovog postojanja.

Na takmičenju je učestvovalo 20 koledža, 5 škola i 38 individualnih učesnika iz Moskve, Podmoskovlja, Rusije, Srbije, Bugarske, Belorusije. Zemlje - učesnice su predstavile za degustaciju svoja tradicionalna jela, koja ispunjavaju njihov sto za svetli božićni praznik. Uprkos nekim jezičkim i kulturnim razlikama, sličnosti u božićnim ugošćenjima su bile očigledne.
Drugu godinu uzastopno u takmičenju učestvuje tim iz Srbije:  ove godine dva nova učenika Aleksandar Radulović i Ilija Gavrić na čelu sa profesorom Nikolom Radišićem iz Ekonomsko-trgovinske škole Požarevca. 

Srpski sto je bio najpopularniji kod mnogobrojnih posetilaca Festivala zahvaljujući odlično pripremljenim jelima, divnoj dekoraciji stola, a takođe savršenom gostoprimstvu, koje je karakteristično za Srbe!

Učenici škole su Ilija Gavrić i Aleksandar Radulović pokazali sebe ozbiljnim i iskusnim kuvarima i upoznali moskovsku publiku sa srpskom kuhinjom i tradicijama božićnog stola. Učesnici takmičenja i brojni gosti Festivala mogli su da popiju pravu domaću srpsku rakiju i da uživaju u nacionalnim srpskim jelima: prebrancu, česnici, piti sa višnjama na požarevački način, gibanici, zeljanici, vanilicima, savijači sa sirom, ajvaru, kiflicima sa sirom i džemom, a takođe u pršuti, kulenu, salami i drugim kobasicama od požarevačkog proizvođača.

Tim je uspeo da impresionira žiri kvalitetom kuvanja. Za kategoriju «Jelo od ptice: savremene tehnologije pripreme tradicionalnog ruskog jela «Božićna guska» tim je pripremio rolat od guske sa pršutom i kajmakom, kojim je jako oduševio žiri. U kategoriji «Dekorisanje božićne trpeze» izvorom inspiracije za decu su postali stari ćilimi tkani po staroj tradiciji u Srbiji, stolnjaci, posuđe od gline, kukuruz, slama. U kategoriji «Božićni kolač od ovsa» tim je predstavio kolač od ovsa sa jabukama, neobični ukus i vazdušastost koje je spomenuo žiri. 

Prvi put u takmičenju procenivali lične veštine profesora i budućih kuvara u kategoriji: «Kulinarska istorija: hladno predjelo carskog stola za Božić 1913. godine». Učesnici su prvo morali da pronađu knjige posvećene jelima tog perioda, potom pronađu recepte, saznaju istoriju jela i tek onda počnu da pripremaju. Pored degustacije žiri je ocenjivao ukus, spoljašni izgled, način, kvalitet, složenost pripreme, dekoraciju, znanje istorije jela i Rusije početka 20.stoleća. Profesor Nikola Radišić dostojanstveno je nastupio u ovoj kategoriji – pripremio pihtije, proju i ajvar i bio nagrađen ličnom diplomom i pohvalom žirija. 

Gosti su se dugo zadržavali pored stola tima Srbije, probali jela, postavljali pitanja, pitali za recepte a profesor Nikola Radišić jedva je imao vremena odgovarati na pitanja mnogobrojnih televizijskih kanala. Takvo iskreno interesovanje javnosti je postao još jednom nagradom za mlade kuvare. Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen brojnim diplomama i ličnom nagradom organizatora Festivala. 

Tokom boravka u Moskvi tim iz Požarevca je bio primljen Izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Dr Slavenkom Terzićem. Sastanak u ambasadi je prošao u toploj i prijateljskoj atmosferi, ambasador je zahvalio učesnicima Festivala na tome što su dostojno predstavili Srbiju na međunarodnom takmičenju.

Pored učešća u takmičenju tim kuvara Srbije je očekivao vrlo nasićeni kulturni program. Nikola, Ilija i Aleksandar su prošetali centrom grada, posetili Crveni trg, Izmajlovski Kremlj, VDNH.
Tim kuvara iz Srbije je posetio «Tehnograd» - jedini obrazovni kompleks - unikatu i paviljon «Servis.Tehnograd», koji ulazi u top-5 u Rusiji zbog savremene opreme kuvarskih laboratorija. Inače, delegacija iz Srbije je postala prva delegacija iz inostranstva, koja posetila Tehnograd. Aleksandar Radulović, Ilija Gavrić i Nikola Radišić nisu samo obišli sve radionice («Barista-konobar», «Poslastičar», «Kuvar», «Pekar», «Konobar»), već su učestvovali u master-klasu late-art barista. 

Gosti iz Srbije nisu samo obišli sve znamenitosti Moskve, već su i osetili lepotu prave ruske zime. Na poziv brend-šefa Dmitrija Vasiljeva, oni su otišli u park-hotel «Vozdviženskoje» u Podmoskovlju, gde su prošetali plemićkim alejama, grudvali se snegom i znojili se u pravom ruskom parnom kupalištu. Za goste hotela su Nikola, Aleksandar i Ilija proveli veče srpske kuhinje, gde je svaki gost imao priliku da se upozna sa nacionalnom kuhinjom Srbije i proba najpopularnija jela: srpsku šniclu, požarevačku pitu sa višnjom, srpsku i Vojvođansku salatu, đuveč, grašak na beogradski način, srpsku teleću čorbu. Najveće interesovanje je izazvao but na zlatiborski način, koji je bio poslužen sa elementima karvinga. Gastronomska su remek-dela srpske kuhinje bila prihvaćena sa velikim uspehom i interesovanjem i mnogi su gosti odlučili da odu u putovanje po Srbiji.

Već nekoliko godina srpski kulinari učestvuju u brojnim takmičenjima i festivalama, gde pokazuju visoki nivo pripreme. Centar međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog» na čelu sa Jevgenijem Osenkovim već odavno podržuje tim Srbije, a posebno profesora i šef-kuvara Nikolu Radišića. «Naš centar doprinosi razvoju rusko-srpskog prijateljstva i upoznavanju sa srpskom gastronomskom kulturom. Uskoro planiramo održati niz master-klasa Nikole Radišića, izdati nekoliko knjiga recepata srpske kuhinje i druge zanimljive gastronomske događaje. Čestitamo srpskim gostima još jedan uspešan nastup na međunarodnom Festivalu u Moskvi!» - rekao Jevgenij Osenkov.

Odvojeno čestitamo profesoru kuvarstva i praktične nastave Nikoli Radišiću učlanjenje u Rusku Asocijaciju kulinara "Ukus Sveta RUS", o čemu je potpisan odgovarajući sporazum sa Predsednikom Asocijacije Vladimirom Olejnikovim. Želimo Nikoli sreće i uspeha u daljem njegovom blagorodnom radu i doprinosu u razvijanje saradnje i jačanje odnosa Srbije i Rusije.

Tim Republike Srbije srdačno zahvaljuje svima, ko ih podržao, pomogao, inspirisao … rečju, zagrljajem, dinarom: Ambasadi Republike Srbije u Ruskoj Federaciji i lično g-nu Slavenku Terziću, portalu Senica.ru i Olgi Serebrovskoj, rukovodilacu projekta «Pomozi delom», Tanji Milenović-Kosturkov, zameniku rukovodilaca Centra međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog», Ani Karpinovič, predsednice «Centra obnove tradicija», Vladimiru Olejnikovu, predsedniku Asocijacije kulinara «Ukus Sveta RUS», Dmitriju Vasiljevu, brend-šefu park-hotela «Vozdviženskoje», Veri Šamo, Sibinki Živanović, direktorke Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu, Skupštini opštine Petrovac na Mlavi, DOO «Euromlin», DOO «Kastrum», DOO «Marija», «Golubac» (Golubac), DOO «Zlatni klas», DOO «Select Company», «Pekara MD» (Požarevac),  DOO «Macrobiotic» (Beograd), DOO «Viv produkt» (Veliko Gradište), DOO «Moma agrar», «Agrostig», «Stig» (Kurjače), «Razvitak» (Majilovac), «MD Komerc» (Smoljinac), «Pekara Fiorini», «Agro tole NN» (Mihajlovac), DOO «Pomoravlje» (Živica), DOO «Panorama» (Bradarac), DOO «Mlin Matić» (Radinac), DOO «VLR» (Žabari), DOO «DCL» (Šapine), «Metal plast» (Zatonje), «Divan» (Makce), DOO «Mijatović komerc» (Salakovac), DOO «Maxi silosi» (Nabrđe).

Izvor: Pravda/Tanja Milenović-Kosturkov, zamenik rukovodilaca Centra međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog»

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA