Najnovije

AMERIČKI ADMIRAL IZAZVAO ''NA SPARING'' CRNOMORSKU FLOTU: Šahovska strategija na ruskoj granici

58-godišnji DŽonn Ričardson, koji je preuzeo dužnost šefa pomorske operacije američke mornarice još u Obamino vreme i zadržao dužnost kod Trampa, siguran je: njegove kolege i sunarodnici će morati da krenu u ofanzivu u Crnom moru protiv strateških protivnika. Među glavnim protivnicima admiral je nazvao Rusku Federaciju.

Američki brod (Foto: Pixabay)

Kako američki list Biznis Insajder piše, Ričardson je to mišljenje izrazio na konferenciji u Atlantskom savetu, dajući odgovor na pitanje bivšeg zamenika generalnog sekretara NATO-a Aleksandra Veršboua o tome kome pripada Krim.

Veršbou je od 2001. do 2005. bio američki ambasador u Ruskoj Federaciji. Prethodno je bio treći sekretar američke ambasade u Moskvi i direktorodeljenja za sovjetska pitanja u američkom ministarstvu spoljnih poslova.

U članku Biznis Insajdera kaže se da se "Rusija poslednjih godina ponašala veoma agresivno". Dakle, 2014. godine, ona je "pripojila Ukrajinski poluostrvo Krim uz pomoć brutalne vojne sile". U novembru 2018. godine, brodovi graničara FSB Ruske Federacije "napali su ukrajinske brodove u Azovskom moru, nakon čega su ukrajinski mornari zarobljeni'’. Pored toga, prema pisanju lista, Moskva "neprestano blokira pristup Ukrajine Azovskom moru, koje je odvojeno od Crnog mora Krimom".

Komentarišući ovo, Ričardson je rekao da je došlo vreme da države razmisle ne samo o adekvatnom odgovoru Rusiji, već i da razmisle: "Kako prvo možemo staviti pritisak (na Rusiju - prim. red.) u nekoliko regiona".

„Mislim da bi bilo sjajno kada bismo naterali Ruse i druge protivnike da nekako reaguju na naš prvi korak. Postoji određena prednost u igranju belim figurama na šahovskoj tabli, da tako kažem'’, rekao je admiral.

“U Rumuniji smo rasporedili raketne odbrambene sisteme “Idžis”. I, po mom mišljenju, ove prilike šalju snažan signal Rusiji“, naglasio je Ričardson.

Pored toga, Ričardson veruje da povećanje broja zajedničkih vežbi sa oružanim snagama partnerskih zemalja u crnomorskom regionu i otvaranje sedišta u savezničkim zemljama, kao što je Rumunija, može dati SAD više poluga za odgovor Rusiji.

Kakav zadatak hrvatska vojska ima na Kosovu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Američki brod na Crnom moru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA