Najnovije

PUTIN MRKO POGLEDAO, MOGERINI UZDAHNULA DUBOKO! EU okreće leđa Amerima po pitanju Venecuele!

Vojna intervencija u Venecueli je neprihvatljiva za EU, izjavila je Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

- Kriza koja pogađa Venecuelu ima političke i institucionalne uzroke. NJeno rešenje mora biti političko, kao što mora da bude mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija, unutrašnje ili spoljne, i takvo rešenje je prihvatljivo za nas - rekla je Mogerini tokom konferencije Saveta bezbednosti UN, posvećene saradnji UN sa regionalnim i subregionalnim organizacijama, prenosi TASS. 

Visoka predstavnica EU je naglasila i da "rešenje ne može biti, i ne bi trebalo, biti nametnuto spolja". 

- Verujemo da međunarodna inicijativa može pomoći da se nađe miran i demokratski izlazak iz krize - rekla je ona i dodala da je "zbog toga osnovana Međunarodna kontakt grupa evropskih i latinoameričkih zemalja, da pomogne u stvaranju uslova za politički proces koji bi doveo do slobodnih i poštenih predsednickih izbora, u skladu sa međunarodnim standardima i venecuelanskim Ustavom." 

- Čak i kada ne postoji multilateralni okvir, mi moramo da radimo na njegovoj izgradnji ili ponovnoj izgradnji - zaključila je Mogerini. 

Huan Gvaido, lider venecuelanske opozicije i predsednik parlamenta, proglasio se privremenim predsednikom na mitingu u glavnom gradu Karakasa 23. januara. Istog dana, Sjedinjene Države su ga priznale kao privremenog predsednika, a zemlje Grupa Lima (bez Meksika) sledile su ovaj primer. 

Sadašnji predsednik Venecuele Nikolas Maduro ocenio je ovaj potez kao pokušaj državnog udara i najavio ukidanje diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama. Većina država članica Evropske unije priznala je Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, a Rusija, Belorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska izrazile su podršku Maduru, podseća agencija.

Putin će se osvetiti kad tad. Evropski parlament usvojio sramnu rezoluciju. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Venecuela u teškoj situaciji mesecima zahvaljujući pokušajima SAD i opozicije da unište poredak u zemlji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA