Najnovije

CRNA GORA ISPUNJAVA RAMINE SNOVE: O Albaniji sve najbolje, uskoro i bez granica

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić izjavio je, reagujući na ponovljenu izjavu premijera Albanije Edija Rame o „šengenskim granicama između Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Kosova“, da Crna Gora i Republika Albanija imaju odlične prijateljske i dobrosusedske odnose, da su gotovo deceniju pre drugih država regiona otvorile zajednički granični prelaz, a da će se o šengenskom modelu granica u našem regionu moći govoriti kada države Zapadnog Balkana budu usvojile standarde i imale odnose kakve imaju države Šengen zone, prenosi zvanični sajt Vlade Crne Gore.

Edi Rama u CG (Foto: Jutjub)

„Crna Gora i Republika Albanija imaju odlične prijateljske i dobrosusedske odnose. Još pre deset godina (2009.) otvorili smo zajednički putni granični prelaz Sukobin – Murićani, sa mogućnošću vršenja zajedničke kontrole. Neke druge države regiona učinile su to gotovo deceniju nakon nas. Ali ni mi nismo stali. U drugoj polovini prošle godine smo, nakon zajedničke sednice dveju vlada, potpisali Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla – Zogaj“ – izjavio je ministar Nuhodžić.

Kada je reč o bržem i jednostavnijem prelasku granice, dodao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, u fokusu je prvenstveno bezbednost države i građana.

„Svesni smo da su sve intenzivnije pretnje poput organizovanog kriminala, krijumčarenja, ilegalnih migracija i terorizma. Zato posebnu pažnju posvećujemo jačanju kapaciteta za sigurnije granice. Upravo je i svrha šengenskog sporazuma na nivou Evropske unije bila, ne samo ukidanje unutrašnje granične kontrole, nego i stvaranje boljih uslova za nadzor spoljnih granica i borbu protiv prekograničnog kriminala. U tom smislu, Crna Gora, uz podršku Evropske komisije, uspešno realizuje mere u pravcu dostizanja Šengen standarda. U okviru sprovođenja Šengenskog akcionog plana, predano radimo na modernizaciji infrastrukture na graničnim prelazima, boljoj tehničkoj opremljenosti i obučenosti Granične policije“, rekao je ministar Nuhodžić.

Dodao je da Crna Gora u kontinuitetu preduzima aktivnosti kako bi poboljšala funkcionalnost i mobilnost na graničnim prelazima jer smatramo da, uz efikasne kontrole, treba svuda, gdje je to moguće, raditi na boljoj propusnosti granica i pojednostavljivanju procedura.

„Dakle, naš cilj je da granicu učinimo što prohodnijom za brži protok ljudi i robe, a što zatvorenijom za kriminalce. A kada budemo usvojili Šengen standarde i imali šengenske odnose na nivou zemalja regiona, onda možemo govoriti o šengenskoj granici“ – zaključio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

Kako je Putin ulestvovao u desantu na aerodrom Slatina, pogledajte OVDE.

​​​​​​​

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A za to vreme u Tuzima se dešava ovo (parodija)

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA