Najnovije

RUSKI KOSMONAUT IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE! Zemlja nije ni ravna, ni okrugla, već...

Astronaut Jurij Baturin proveo je u kosmosu ukupno 20 dana, bio je savetnik Borisa Jeljcina, jedan je od 12 Jurija koji su leteli u kosmos.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Posle Jurija Gagarina, još 11 drugih astronauta koji se zovu Jurij, letelo je u svemir. 

Astronaut Jurij Baturin proveo je u kosmosu ukupno 20 dana. Prvi let je bio na kosmičkom brodu "Sojuz TM-28" 1998. godine, u okviru ekspedicije "Mir 26". Drugi let na kosmičkom brodu "Sojuz TM-32" 2001. godine, u okviru ekspedicije MKS-2. Baturin je fizičar, novinar, politikolog i kosmonaut, profesor na nekoliko fakulteta i autor 15 knjiga. Nosilac je ordena "Heroj Rusije".

- Let Jurija Gagarina u kosmos je ostavio uticaj na celo čovečanstvo, pa, naravno, i na mene. Ja sam ime dobio 12 godina pre nego što je Jurij prvi put leteo, tako da on nije imao u tom smislu uticaj na moje roditelje, ali svakako da jeste na druge, pošto je ime Jurij zaista često u Rusiji, baš zbog Gagarina. Tako automatski dolazi i do velikog broja astronauta sa njegovim imenom u kosmosu - kaže Baturin.

Kada su u Sovjetskom savezu nastupila burna vremena, neočekivano se našao blizu vlasti, pa je radio u kabinetu predsednika Gorbačova, ali ne dugo, jer se Sovjetski savez raspao. Nakon toga, pozvali su ga u savetodavno telo predsednika Borisa Jeljcina. 

- Radio sam kao savetnik predsednika Borisa Jeljcina samo četiri i po godine, ali u to vreme je to delovalo kao zaista dugo. I previše. A potom sam, naravno, odlučio da se vratim svojoj profesiji - kaže Baturin.

O Putinu i ponudi koju je dobio od njega, Baturin govori otvoreno.

- Predsednik Putin me nije zvao da mu budem savetnik, ali je istina da me je pozvao jednom drugom prilikom i predložio da zauzmem jednu državnu poziciju, ali taj predlog se nije realizovao i neće se realizovati - naglašava kosmonaut.

- Tokom prvog leta, sa kolegom sam posmatrao zemlju, i sve vreme smo ćutali, jer je to takva lepota da je svaka reč suvišna. U takvim trenucima se pitaš zašto si ti tu, i da li ćeš ostaviti ikakav trag. Sunce zaslepljuje jače nego na glečerima, a zaštitne naočari ne pomažu.

Povratak na zemlju je već nešto što izaziva potpuno druge emocije.

-  O tome možda ne bih ni govorio jer nije bio dobar upravljač i nismo znali kako će se sve završiti. Postupili smo po instrukcijama i srećom sve se završilo dobro, ali je činjenica da aparatura nije bila u dobrom stanju, pa se na te emocije i na ta razmišljanja ne bih vraćao. Ali naravno, vratiti se, to je uvek velika radost. Najvažnije za kosmonauta jeste izvršiti taj zadatak i vratiti se zato što samo ako se vratiš na zemlju, ti si završio zadatak - kaže Jurij.

Najznačajniji trenutak posle poletanja sa zemlje za njega je bio kada se u kosmosu priključio misiji i kada je video prijatelje, koji su tu bili već neko vreme.

- To naravno nije osećaj kao kad srećeš prijatelje u inostranstvu ili drugom gradu, iako svaki neočekivani susret donosi sreću. Ali, susret u beskonačnom kosmosu, to je zaista posebno osećanje - kaže je Jurij.

Baturin rado govori o običajima kosmonauta, kojih se pridržavaju pre poletanja. Neka od njih ustalio je još Jurij Gagarin.

- Postoji običaj da se raketa izvozi rano u zoru i odveze do mesta odakle će biti lansirana. Na šine kojima prolazi stavljaju se posebni novčići. Kako kosmonautima koji se spremaju za taj let, nije dozvoljeno da prolaze tim istim putem, novčići su praktično njihova zamena, predstavljaju dvojnike astronauta. Zato im oni donose sreću i oni se predaju posadi rakete - kaže Baturin.

Naravno, za ovaj običaj znaju i lopovi, pa se u trenucima dok raketa prolazi šinama, organizuje posebno obezbeđenje, koje čuva novčiće.

Takođe, malo je poznato da pre nego što je autobus Jurija Gagarina krenuo prema raketi, jedan od najpoznatijih svetskih astronauta imao je potrebu da se olakša. Zaustavio je autobus i izmokrio se na zadnji točak. Taj običaj je i danas veoma funkcionalan.

- Postoje ljudi koji lete u kosmos i postoje oni koji sve dalje i dalje podižu nebeske stepenice. I jedni i drugi, i svi oni koji su koračali njima, nikada neće zaboraviti te strme stepenike i uvek će sanjati stepenice koje vode ka nebu - bila je jedna od rečenica koje je Jurij Baturin izgovorio nakon svojih letova.

Baturin ističe da je putpuno netačna teorija da je Zemlja ravna ploča. 

- To je potpuno netačno! Zapravo, zemlja ima oblik kofera - kaže Jurij.

Sovjeti nisu izgubili rat u Avganistanu, a odatle su otišli. A zašto pročitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trening kosmonauta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA