Najnovije

TAJNA BEZBEDNJAKA: Patrijarha otrovali da ne dođe na sahranu Đinđića!?

Bivši poglavar SPC je pod krajnje sumnjivim i misterioznim okolnostima izostao sa sprovoda iako je prethodno održao opelo u Hramu Svetog Save.

Patrijarh Pavle (Foto: Jutjub)

- Patrijarh je bio prvi koji je otišao da izjavi saučešće porodici tragično stradalog predsednika Vlade - ističe izvor Srpskog telegrafa.

Dan pred sahranu, patrijarh se požalio na zdravstveno stanje, rekavši da se ne oseća najbolje.

- Bio je malaksao, teško je disao, videlo se da mu je loše. Ali je uprkos tome želeo da razgovara sa mitropolitom Amfilohijem. Patrijarh je bio mišljenja da, ako neko treba da održi nekakav govor i kaže nekoliko prigodnih rečenica, to treba da bude on kao prvi čovek Crkve, ali je Amfilohije insistirao da on održi govor. Počela je rasprava, ubeđivanje, ali je vrlo brzo prekinuto jer je patrijarhu pozlilo - informacije su do kojih su došli pripadnici bezbednosnih službi.

Stopirana istraga

Prema saznanjima srpskih obaveštajaca, patrijarhu je zdravstveno stanje bilo sve lošije, ali nije odustajao od namere da Amfilohija primiri.

- Sutradan je pozvao Amfilohija, molio ga je da ne govori ono što je naumio da kaže pored Đinđićevog kovčega. Smatrao je da Crkva mora da sačuva dostojanstvo, ali ovaj nije hteo da čuje za to. Pavle nije želeo da niko iz SPC drži bilo kakve političke govore jer je smatrao da to nikako ne bi trebalo raditi u trenutku kada je premijer mučki ubijen. Noć pred sahranu ponovo mu je naprasno pozlilo. Nikome nije bilo jasno šta se dešava, ali nije bilo pomena da neće otići na sahranu. Ali, 15. marta ujutru, na dan sahrane, zdravstveno stanje mu je bilo sve gore. Međutim, patrijarh nije odustajao. Uputio se ka Hramu, gde je služio opelo. Jedva je stajao na nogama, mislili smo da neće izdržati do kraja. To je nekako izdržao, ali za sahranu više nije imao snage. Videli smo da se nešto čudno dešava, imao je sve simptome trovanja, odmah smo posumnjali da mu je dan pred sprovod stavljeno nešto u hranu - navodi sagovornik.

Istraga je, kako navodi sagovornik, izostala jer nije bilo materijalnih dokaza da se neko procesuira, ali i zbog toga što je patrijarh odbijao svaku saradnju sa istražnim organima jer se već nakon dva dana osećao bolje, pa je odbacivao svaku tvrdnju da neko želi da mu naudi.

Ministri u neverici

Ministri i najbliži saradnici Zorana Đinđića, poput Nebojše Čovića, priznaju da su bili iznenađeni patrijarhovim izostankom.

- Znam da se naprasno razboleo veče pre i da zbog toga nije došao. Dosta se o tome pričalo, ali osim toga da je bolestan, ništa zvanično nije izašlo iz SPC. Inače, patrijarh je prvi došao na saučešće u kuću porodice - kaže Nebojša Čović, potpredsednik Đinđićeve vlade. 

Bivši ministar kulture Branislav Lečić uveren je da Pavle nije izostao svojom voljom.

- Zoran je imao veoma dobar odnos sa Pavlom i uopšte sa Crkvom, za koju je uradio više nego bilo ko drugi. Pomagao je izgradnju Hrama, uveo versko obrazovanje u škole, ne vidim nijedan razlog da namerno nije hteo da prisustvuje, nečim je bio sprečen. Da li je bilo nekih internih razmirica u Crkvi, nisam upoznat - kaže Lečić.

Nekadašnji ministar rada Dragan Milovanović kaže da su pokojni patrijarh i premijer imali prisan odnos i da je za njega bilo iznenađenje da se nije pojavio na groblju.

- Viđali su se često s obzirom na sve ono što je naša vlada tada radila po pitanju završetka Hrama Svetog Save. Bio je to solidan odnos između njih dvojice. I za mene je bilo iznenađenje što nije bio, ceo državni i crkveni vrh je prisustvovao i bilo je očekivano da i on bude tamo - napominje Milovanović.

Pretendent na tron

Verski analitičar Draško Đenović ističe da je crnogorski mitropolit oduvek pretendovao na tron.

- Pavle je bio čovek duhovnik, a Amfilohije bio i ostao političar, pa je i njegov govor za koji mu i danas zameraju bio takav. Moguće i da je Koštunica aminovao da baš Amfilohije održi govor jer su oni u rodbinskim odnosima preko Koštuničine žene, koja je od Radovića - ističe Đenović. 

Zbližio ih Hram

Patrijarha Pavla i Đinđića naročito je zbližila izgradnja Hrama Svetog Save. Pokojni premijer je među najzaslužnijima za obnovu vračarske svetinje.

Na njegovu inicijativu, a uz blagoslov patrijarha Pavla, 2001. godine je osnovan Konzorcijum za izgradnju spomen-hrama Svetog Save. Takođe, tokom njegovog mandata veronauka je vraćena u škole. Patrijarh je posredovao oko pomirenja Đinđića i bivšeg predsednika Vojislava Koštunice i oko postizanja konsenzusa za rešavanje kosovskog problema.

Pročitajte OVDE šta se to otrglo kontroli.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stojiljković: Đinđić je ubijen kada više nikome nije trebao.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA