Najnovije

ŠPANSKE VLASTI ODLUČILE: Evo šta će biti sa spomenicima ustaša Ante Pavelića i Maksa Luburića (VIDEO)

Španske vlasti odredile su danas 10. jun kao datum kada će posmrtni ostaci španskog diktatora Franciska Franka biti premešteni iz velelepnog mauzoleja u diskretniju grobnicu na javnom groblju u Madridu.

Ante Pavelić, poglavnik Nezavisne Države Hrvatske (Foto: Jutjub)

Premijer Pedro Sančez, koji pokušava da ostane na vlasti nakon opštih izbora 28. aprila, obećao je da će do kraja 2018. godine ekshumirati Frankovo balzamovano telo iz mauzoleja koji se nalazi u Dolini palih, prenosi AP. Međutim, njegova odluka ometena je protivljenjem Frankovih rođaka i igumana bazilike u kojoj je 1975. godine pokopan diktator. Vrhovni sud zemlje treba da donese preliminarnu odluku narednih dana. Zamenica premijera Karmen Kalvo izjavila je u petak da će se vlada pridržavati onoga što sudije odluče.

Dolinu palih, koja se nalazi na 50 kilometara od Madrida, masovnu grobnicu za sve žrtve Građanskog rata, podigao je diktator Franko, koji je preminuo 1975. godine. Jedini koji tamo počiva, a nije pao u ratu već umro u dubokoj starosti, jeste upravo fašistički diktator Francisko Franko, piše Dojče Vele. Podsetimo, u Španiji se vodi kampanja da se grobovi lidera ustaškog režima Hrvatske Ante Pavelića i svirepog koljača Vjekoslava Maksa Luburića izmeste iz Madrida, odnosno Valensije.

Da li će se to desiti, ostaje da se vidi narednih meseci. U svakom slučaju Madridu je izgleda veći 'trn u oku' Francisko Franko od ove dvojice zlikovaca koji su napravili najmonstruozniji logor u Drugom svetskom ratu - Jasenovac!

Beograd čeka beda i teško sivilo. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Govor Ante Pavelića u Zagrebu pred hiljadama Hrvata

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA