Najnovije

BRITANSKI DIPLOMATA: Rešenje za Kosovo i Metohiju moguće ove godine

Ričard Mur, politički direktor britanskog Forin ofisa, koji je protekle nedelje boravio u Beogradu i Prištini, izjavio je da, ukoliko se nastavi dijalog, "scenario postizanja rešenja" o Kosovu tokom ove godine "zvuči realistično".

Kosovo (Foto: Jutjub)

On je, u intervjuu za "Danas", rekao da mu je, tokom posete Beogradu, bilo izuzetno važno da sasluša stavove zvaničnika i ostalih sagovornika u Srbiji "o temama koje se odnose i na vašu državu i na Veliku Britaniju, naročito kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova".

"Dakle, došao sam da slušam i razgovaram o pitanjima koja se tiču srpsko-britanskih odnosa, o načinu na koji građani Srbije vide Veliku Britaniju, kao i ekonomskim vezama, o kojima se ne zna mnogo, poput britanskih investicija. Postoji mnogo pozitivnih stvari u vezi sa našom saradnjom, ali moju posetu pratili su i senzacionalistički naslovi u pojedinim medijima, što je rezultat i duge istorije naših odnosa. Takvi naslovi su jedno, a činjenice su nešto sasvim drugo", dodao je Mur.

Upitan šta su činjenice o aktuelnim odnosima Srbije i Velike Britanije, on je rekao da su ti odnosi veoma dobri.

"Razgovarali smo na prijateljski i iskren način, što je veoma važno. U razgovoru sa ministrom Dačićem naglasio sam da je potrebno da više radimo kako bismo jedni drugima objasnili situaciju u našim državama. Političari, takođe, treba da nastoje da steknu preciznu sliku o drugim zemljama, a ne da 'nasednu' na stare teorije zavera. Mislim da mi imamo veoma dobre, 'moderne' odnose, i voljni smo da ih dalje unapređujemo", istakao je Mur.

On je napomenuo da Britanija u potpunosti podržava nastavak pregovora Beograda i Prištine, da veoma žali zbog toga što dijalog trenutno "stoji u mestu", i dodao da je jedan od razloga njegovog odlaska u Prištinu bio da vidim šta može da učini da se "stvari pokrenu".

"Kada je reč o stavu Velike Britanije prema dijalogu Beograda i Prištine, sa rezervom bih uzeo ono što pričaju političari i u Beogradu i u Prištini, već treba pratiti ono što pričaju britanski zvaničnici", dodao je Mur.

Upitan da li smatra da će Priština ukinuti takse koje je uvela na robu iz Srbije i BiH, on je rekao da ne zna, ali da bi to trebalo da se dogodi jer je potrebno stvari pokrenuti napred, o čemu je razgovarao sa Ramušem Haradinajem.

"Takse su, svakako, postale problem", ocenio je Mur.

On je ukazao da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači započeli su pozitivan proces, koji je podržala Evropska unija, uključujući Veliku Britaniju.

"Nadamo se da može biti ostvaren napredak jer ne možete poboljšati stvari ukoliko nema razgovora. Znamo je to teško i da i na jednoj i na drugoj strani ima ljudi koji smatraju da ne treba razgovarati. Ali, ono što smo mi naučili na osnovu gorkog iskustva sa Severnom Irskom jeste da ne uspostavljate mir tako što razgovarate sa prijateljima, već sa neprijateljima. Morate da pričate jedni sa drugim", kaže Mur.

Upitan kakva će biti uloga Velika Britanije na Balkanu nakon Bregzita, on je rekao da će London ostati posvećen stabilnosti ovog regiona.

O haosu na Beogradskim ulicama pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nema podele

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA