Najnovije

NUKLEARNA TENZIJA RASTE: Pakistan preti Indiji - Ako ispalite jednu raketu, mi ćemo tri!

Najnoviji indijsko-pakistanski sukob oko Kašmira bio je ograničen na nekoliko vazdušnih sukoba i prekograničnog granatiranja, ali su dve nuklearne sile došle u iskušenje da koriste svoje raketne arsenale u jednom trenutku, navodi se u izveštaju medija.

Pakistan, rakete (Foto: Jutjub)

Na vrhuncu obnovljenih neprijateljstava u osporavanoj regiji Kašmira, NJu Delhi je zapretio da će lansirati svoje rakete na Pakistan, dok je Islamabad rekao da će odgovoriti svojim raketnim napadima "tri puta više", izvestio je Rojters, pozivajući se na zapadne diplomate, kao i na pakistanske, indijske i američke vladine izvore.

U februaru je pakistanska militantna grupa "DŽaiš Mohamed" bombardovala konvoj indijske vojske, ubivši na desetine indijskih vojnika. Indija je odgovorila vazdušnim napadima na uporišta grupe u pakistanskom delu Kašmira, izazvavši osvetu Pakistana, kada je u vazdušnom duelu oboren jedan indijski avion, a pilot zarobljen od strane Pakistana.

Dok napetosti rastu, Indija je obećala da će ispaliti šest raketa na specifične ciljeve u Pakistanu. Ovu nameru su posebno potvrdili pakistanski ministar i zapadni diplomata u Islamabadu.

Predvidljivo, Pakistan je rekao da će se suprotstaviti bilo kakvim raketnim napadima sa mnogo više lansiranja.

“Rekli smo da ćemo, ako ispalite jednu raketu, ispaliti tri. Šta god Indija uradi, mi ćemo na to odgovoriti tri puta “, rekao je neimenovani pakistanski ministar za "Rojters".

Pakistanski premijer Imran Kan je nehotice potvrdio da bi se najgori scenario mogao odigrati.

"Znam da je sinoć postojala pretnja da bi moglo da dođe do raketnog napada na Pakistan", rekao je Kan parlamentu.

"Znam i da je naša vojska spremna za odmazdu tog napada."

Izvori Rojtersa kažu da je oslobađanje oborenog indijskog pilota, Abinandan Vartamana, pomoglo da se smanji rastući animozitet između suparnika. Međutim, krajem februara i početkom marta bilo je sporadičnih artiljerijskih dvoboja, u kojima je ubijeno nekoliko civila s obe strane granice.

Indija ima značajne strateške snage sa balističkim raketama kratkog i srednjeg dometa koje mogu pogoditi bilo koju lokaciju u Pakistanu. Isto tako, pakistanska vojska ima niz raketa koje omogućavaju odmazdu ako izbije potpuni rat.

Dve nedelje kasnije, oba zemlje su krenule sa pokazivanjem mišića. Ranije ove nedelje, Indija je predstavila najnoviju verziju vođenog raketnog artiljerijskog sistema "Pinaka Mk II", nakon čega je Pakistan odgovorio predstavljanjem projektila vazduh-zemlja na kinesko-pakistanskom borbenom avionu "JF-17 Tander".

Pročitajte OVDE sve o prebacivanju 5 američkih nuklearnih bombardera u Evropu.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako to rade Pakistanci.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA