Najnovije

POSLEDNJA ŠANSA ZA BREGZIT: Mej upozorila poslanike da imaju tri dana da podrže sporazum ili ostaju pod vlašću EU

Britanska premijerka Tereza Mej u subotu uveče je upozorila članove parlamenta da imaju samo tri dana da podrže njen sporazum, ili će Britanija ostati pod upravom Evropske unije.

Klod Junker i Tereza Mej (Foto: Jutjub)

Apel je usledio nakon što su važni zagovornici Bregzita promenili mišljenje i podržali njen sporazum i nakon nagoveštaja da bi čak 30 laburističkih poslanika, kao i Demokratska unionistička partija, mogli da ga podrže.

Međutim, tvrdokorno jezgro torijevaca u parlamentu obećalo je da će ostati dosledni u protivljenju predlogu, u nadi da će Britanija 29. marta napustiti EU bez sporazuma. U britanskom parlamentu u petak je izglasana odluka o podnošenju zahteva EU da se datum Bregzita pomeri sa kraja marta na 30. jun, ukoliko Donji dom do srede odobri sporazum, što bi ostavilo dovoljno vremena za usvajanje odgovarajućih zakona.

Ukoliko plan ne uspe, vlada će biti primorana da traži odlaganje na duži period, a EU će tražiti od Velike Britanije da ostane pod upravom Brisela, u carinskoj uniji i unutar jedistvenog tržšta. Takozvana "norveška opcija" značila bi da bi Britanija morala da poštuje većinu briselskih propisa i da ne bi mogla da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini sa ostatkom sveta. Osim toga, očekuje se da će EU u slučaju odlaganja na duži rok tražiti raspisivanje novog referenduma.

S obzirom na neizvestan ishod, vladini izvori tvrde da će se treće značajno glasanje desiti u utorak ili sredu, uoči samita Evropskog saveta u četvrtak. Međutim, ono će biti organizovano samo ako vlada proceni da će pobediti.

- Zagovornici Bregzita moraju da shvate da imamo situaciju sad ili nikad. Ili ćemo imati Bregzit sa sporazumom, ili dugo odlaganje i završiti s nečim što nije Bregzit - verovatno carinska unija, jedinstveno tržište i sloboda kretanja.

Tereza Mej je izjavila da bi pregovaranje o novom sporazumu moglo da znači duže odlaganje, što bi "gotovo sigurno zahtevalo da Velika Britanija učestvuje na izborima za Evropski parlament u maju".

- Sama pomisao na to da Britanci izlaze na izbore da bi birali članove evropskog parlamenta tri godine nakon što su glasali da izađu iz EU gotovo je nepodnošljiva. Ne mogu da zamislim upečatljiviji simbol kolektivnog političkog neuspeha parlamenta - dodala je Mej.

Prošle nedelje, izveštaj Kancelarija za odgovorno raspolaganje budžetom pokazao je da bi ostajanje u EU u narednih pet godina moglo da košta Britaniju 66,1 milijardi funti (77,5 milijardi evra), što je znatno više od troškova izlaska 39 milijardi funti (45,7 milijardi evra).

Pročitajte OVDE kakav je to novi zakon i zabranu uveo Putin.

Izvor: express. co. uk/Blic

Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube