Najnovije

PALMER BRKA BABE I ŽABE: Prespanski sporazum poistovećuje sa odnosima Beograda i Prištine!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da u pregovorima Srbije i "Kosova" reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće.

Skup Srba na Gazimestanu (Foto: Jutjub)

Kako je rekao Palmer, reč je o priznanju, naglasivši i da “Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse, jer su one prepreka za napredak u pregovorima”.

Palmer je na održanom panelu posvećenom jugoistočnoj Evropi na Delfi ekonomskom forumu, izneo tvrdnju da "Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, a da isto to učini i Kosovo".

Navodi se da je Palmer, odgovarajući na pitanje moderatora panela Jovana Kovačića o tome šta je zaista pozicija SAD o pregovorima Prištine i Beograda, najpre konstatovao da "postoji pogrešno razumevanje američke pozicije".

- SAD žele da pomognu ono što sami akteri žele da urade. Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obe strane. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i Beograd i Priština. Nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova - rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara. 

Navodi se da je Palmer izričito poručio da Kosovo treba da ukine ili suspenduje takse jer su one prepreka za napredak u pregovorima i podsetio da SAD godinama podržavaju Kosovo i da je sada potrebno da Kosovo odgovori kao partner. 

On je ocenio da SAD žele da promene kontekst u kome se donosi odluka i zato žele da se takse bezuslovno ukinu.

Vučić u Jutarnjem dnevniku RTS-a izjavio da Albanci samo čekaju povoljan trenutak za napad na sever Kosova. Više o tome pročitajte OVDE

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sukob KFORa i lokalnih Srba na severu Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA