Najnovije

ŠPANSKI SUDIJA IZ HAGA USTAO PROTIV NEPRAVDE! Nema dokaza da je Karadžić zločinac!

Sudija Hose Rikardo de Prada tvrdi da je predsednik RS Radovan Karadžić osuđen bez konkretnog dokaza, odnosno da je presuda doneta na 'osnovu subjektivnog utiska'!?

Hose Rikardo de Prada (Foto: Jutjub)

Španski sudija Hose Rikardo de Prada, član Žalbenog veća Haškog suda, glasao je protiv odluke da se bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osudi na doživotnu robiju. De Prada je 'izuzeo' svoje mišljenje i u pisanom obrazloženju naveo da nema čvrstih dokaza da je Karadžić odgovoran za ratne zločine!

Ovaj sudija je na 19 gusto kucanih stranica objasnio da odluka Žalbenog veća predstavlja 'pojednostavljenu analizu koja ne zadovoljava standard razumnosti koji odgovara profesionalnim sudijama'. Prema njegovim rečima, sudije su odlučivale na osnovu ličnih procena koje nisu bile potkrepljene istinitim argumentima!

Španski sudija ocenjuje da sudije imaju obavezu da opravdaju zašto konkretan mogući alternativni zaključak može izazvati razumnu sumnju, što u ovom slučaju nije učinjeno.

- Po mom mišljenju, ovo predstavlja pojednostavljenu analizu dokaza koji ne zadovoljavaju standard razumnosti koji odgovara profesionalnim sudijama, a koje imaju obavezu da opravdaju zašto konkretan mogući alternativni zaključak može izazvati razumnu sumnju. Ova argumentacija procene dokaza je očigledno nedovoljna i ne zadovoljava zahtevani standard razumnosti. Pretresno veće nije izrazilo mišljenje potkrepljeno istinitim argumentima, već pukim subjektivnim procenama - navodi De Prada.

On dodaje i da kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost, što se dešava sa doživotnom.

- Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi sa produžetkom ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne sme izgubiti svoju ljudskost i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete - napisao je De Prada.

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila kaže da španski sudija u svom mišljenju navodi da svakom treba pružiti neku nadu.

- On se oslanja na hrišćansko mišljenje da čoveku ne možete uskratiti nadu, a doživotna kazna zatvora to definitivno uskraćuje. Inače, haška presuda Karadžiću je sramotna zato što nisu našli nikakve nove dokaze, a povećali su mu kaznu - naglašava Fila.

Branko Rakić, profesor Pravnog fakulteta, veruje da presuda Karadžiću ima za cilj da 'opere ruke' zapadnim moćnicima.

- Strani faktori su potpirivali sukobe u bivšoj SFRJ i hteli su da eliminišu Republiku Srpsku. U haškim presudama nema mnogo prava i izlišno je diskutovati o njima sa pravne tačke gledišta. Tribunal je politička institucija koja odlučuje po političkom nalogu i zahtevu. Da je po pravu, pravdi i istini, Karadžiću i znatnom broju okrivljenih pred Tribunalom ne bi se ni sudilo - zaključuje Rakić.

549. motorizovana brigada VJ iz Prizrena se bar jednom godišnje okuplja i pozdravlja sa “Dogodine u Prizrenu!”. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hose Rikardo de Prada

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA