Najnovije

"Godišnjica agresije NATO na jednu malu, slobodoljubivu i nikada pokorenu zemlju"

Srbija ne da da je slome, Srbiju ne mogu da pobede, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, na manifestaciji obeležavanja dve decenije od početka NATO agresije.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

On je u obraćanju u Nišu, podsetio na događaje od pre 20 godina i danas, kada su, kako je konstatovao, "krenuli Srbiju da sruše".

- Hoću da poručim odavde, da šta god da se dogodi, nikada nemojte bilo kome da dopustite da sruši slobodu i nezavisnost Republike Srbije! Nikada! - poručio je srpski predsednik.

- Pet godina obeležavamo na ovako veličanstven način godišnjicu agresije NATO na jednu malu, slobodoljubivu i nikada pokorenu zemlju. Ponosan sam na vas, dragi građani Srbije, jer vaš slobodarski duh, naterao nas je da učeći mlade generacije o onome što se zbivalo, ne zaboravimo da budućnost možemo da gradimo samo na takvim osnovama, čuvajući slobodu, samostalnost i nezavisnost Srbije kao najviše vrednosti - rekao je Vučić.

Bili smo, kaže, sami, suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22.000 tona bombi i raketa, i sa njihovim jasnim ciljem: da nas poraze, unize i da jedan deo naše teritorije predaju nekom drugom.

- I ono što je za nas zločin, a smrt dve i po hiljade civila, smrt 79 dece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se meri desetinama milijardi dolara, za nas će uvek biti zločin, za njih je , ako i toliko hoće da priznaju - greška, uz koju, tu i tamo, dodaju i izraz, tragična - rekao je i dodao:

- To je ono na šta mi nikada nećemo pristati - rekao je Vučić i nastavio - ne ovde, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe, da bi ubijale trdunice na pijacama. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Merdaru, Pazaru, Batajnici, gde su njihove greške za nas značili gubitak najvažnijih od svih života, dečijih. 

Ceremonija je započeta uz zvuk sirena za vazdušnu opasnost, u 19,45 sati, u trenutku u kojem su pre dve decenije prvi avioni NATO nadleteli Srbiju i bacili prve bombe, i u mraku koje je "razbijala" samo svetlost sveća u rukama građana. Ceremoniji prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oficiri svih rodova vojske i policije bili su postrojeni u prvom redu, na Trgu Kralja Milana u Nišu. Patrijarh Irinej je služio moleban.

Agresija NATO trajala je 78 dana, a završena je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 10. juna 1999. godine, a prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi i ranjeno pet puta više. Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji, ukupna šteta procenjuje sa na više desetina dolara,.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Šta je Vuk Jeremić rekao o godišnjici agresije na SRJ pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA