Najnovije

ALBANIJA JE NAPALA SRBIJU I BOMBARDOVALA SLAVNI SRPSKI GRAD! Ova akcija bila je najveća tajna NATO tokom agresije

Tačno pre 20 godina počeli su vazdušni napadi NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) koji su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi.

Albanska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Albanije)

U toku ovih stravičnih napadadogodio se jedan koji će Srbi dugo pamtiti.

Sa teritorije Albanije napadnuta je Srbija i gađan je srpski vekovni grad i prestonica Cara Dušana - grad Prizren, a u tom napadu ubijena je jedna žena i četiri muškarca!

Ovaj napad dogodio se 5. juna 1999. godine.

Naime sa teritorije Albanije minobacačkom vatrom napadnut je Prizren i tom prilikom ubijeno je petoro radnika Zdravstvenog centra u Prizrenu.

Život su izgubili jedna žena i četiri muškarca, a njihovo sanitetsko vozilo pogođeno je nadomak sela Planeja gde su se uputili s ciljem pružanja hitne medicinske pomoći povređenima tokom NATO bombardovanja.

Podsetimo u bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture…

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

Klark je kasnije, u knjizi “Moderno ratovanje”, napisao da je planiranje vazdušne operacije NATO protiv SRJ “sredinom juna 1998. već uveliko bilo u toku” i da je završeno krajem avgusta te godine.

SRJ je napadnuta kao navodni krivac za humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji (neposredni povod bili su događaji u Račku) i neuspeh pregovora o budućem statusu pokrajine koji su vođeni u Rambujeu i Parizu.

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

Pročitajte OVDE sve o šamaru francuskog Figaroa tkz. Kosovu.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je Vojska Jugoslavije bombarovala OVK 1999. godine.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA