Najnovije

TURSKI MEDIJI: Erdogan naumio da Carigradsku patrijaršiju protera na Svetu Goru! Evo zašto ponovo nasrće!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je zapretio da će carigradsku Svetu Sofiju lišiti sadašnjeg statusa muzeja i pretvoriti je u džamiju.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Sajt predsednika Turske)

Doduše, u „džamiju u koju će biti slobodan ulaz“.

Turska novinska agencija Anadolija navodi da je Erdogan ovo najavio u specijalnom predizbornom programu turskih televizija TRGT Haber i Bejaz. Statusom Svete Sofije, odnosno njenim pretvaranjem u džamiju, bavilo se jedno od pitanja koja su mu bila postavljena, a on je rekao:

„Nije to nemoguće, vrlo je moguće. Možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posjećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji joj je bio naknadno dodeljen“.

Osvrnuo se i na teroristički napad koji se 15. marta dogodio na Novom Zelandu i u kojem je u dve džamije ubijeno 50 osoba:

„To nije bio čin pojedinca, već organizovani akt terorizma“.

Ali, zašto turski lider ponovo nasrće na Svetu Sofiju?

Moskovski ekspert za Tursku Stanislav Tarasov ukazuje i na širi kontekst:

„Erdoganu se ne sviđa što je Carigradska patrijaršija ojačala stvaranjem posebne, sebi potčinjene, crkve od ukrajinskih raskolnika. On smatra da je to suprotno njegovom neoosmanizmu. Nije slučajno što je Erdogan nedavno izjavio da neće dozvoliti Carigradskoj patrijaršiji da Konstantinopolj pretvori u Carigrad“.

Tarasov je uveren da u svemu postoji „još širi okvir“:

„Erdogan preko Svete Sofije odgovara na nameru Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela, a anektiranu Golansku visoravan za teritoriju jevrejske države. Turski predsednik se definitivno uverio da je patrijarh Vartolomej potpuno pod američkom oid američkom kontrolom i da je zahvaljujući tome postao nezavisan od Ankare“.

Tarasov smatra da je Vartolomej Erdogan najviše odgovarao dok je mogao da bude „karta“ u njegovim odnosima sa Moskvom:

„Sada stvari više ne stoje tako. I zato što Erdogan nije mogao da se tom kartom koristi zbog Vašingtona. Zato sada želi da `Carigrad` upotpuno izbriše iz sećanja Turaka. Zato ponovo pomišlja – kako pišu turski mediji – da Carigradsku patrijaršiju izmesti iz Istanbula. Sa idejom da se preseli na Svetu Goru. Uostalom, to bila turska ideja i pre Lozanskog sporazuma potpisanog 1923-će. Sve u svemu, izgleda da povodom Svete Sofije i Carigradske patrijaršije počinje geopolitička igra“.

Tarasov je uveren da će Carigradska patrijaršija i Vartolomej – ako Erdogan uspe da realizuje svoje zamisli – biti trajno oslabljeni.

Pročitajte OVDE kakvo je to zeleno svetlo dao Tramp.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turci znaju da će pravoslavni krst opet biti na vrhu hrama Svete Sofije u Konstantinopolju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA