Najnovije

NAUČNICI GLEDAJU U DALEKU PROŠLOST: Otkriće koje objašnjava tajne svemira

Međunarodni tim astronoma, koji već duže vreme "lovi" supermasivne crne rupe, nedavno je otkrio čak 83 dosad nepoznata kvazara (kosmoloških izvora elektromagnetnog zračenja), prenosi C net.

Crna rupa (Foto: Jutjub)

U najudaljenijim delovima svemira skrivaju se čak 83 ogromne crne rupe koje nam, prema tvrdnjama naučnika, mogu pružiti saznanja o tajnama ranih dana našeg univerzuma. 

Međunarodni tim astronoma, koji već duže vreme "lovi" supermasivne crne rupe, nedavno je otkrio čak 83 dosad nepoznata kvazara (kosmoloških izvora elektromagnetnog zračenja), prenosi C net. Svemir je pun supermasivnih crnih rupa, čudovišnih verzija "svakodnevnih" crnih rupa, koje imaju masu milijardu puta veću od Sunca.

Ove "kosmičke zveri" stvaraju snažne gravitacione efekte, pa ih možemo pronaći u samim središtima galaksija, gde oko njih kruže milijarde zvezda - nešto slično onome što se dešava u središtu Mlečnog puta. Pronalaženje ovakve vrste crnih rupa u samim "ćoškovima" svemira je malo teže - moramo da ih tražimo tako da prepoznamo svetlo koje nastaje sakupljanjem okolnih gasova. 

Pošto crnu rupu ne možemo da vidimo, jer ona usisava svetlo, izvore svetla u njihovoj blizini zovemo kvazari. Ako kvazar promatramo kroz objektiv teleskopa, on izgleda kao "ekstremno" svetlo telo koje podseća na zvezde. Naučnici veruju da to svetlo dolazi iz gasova koji propadaju u crnu rupu.

Japanski tim naučnika usmerio je posebnu kameru nazvanu "Hyper Supreme-Cam", smeštenu na teleskop Subaru na Havajima, koji je uperen prema najmračnijim delovima svemira.

Proučavanjem snimaka oni su uspeli da prepoznaju potencijalne kvazare metodom otkrivanja supermasivnih crnih rupa koje su slične veličine kao one koje su već viđene. Samim tim, dobili su i bolji uvid u njihovo poreklo.

Nakon što su prepoznali 83 potencijalna kandidata, astronomi su pomoću međunarodnih teleskopa potvrdili svoja otkrića.

Kvazari, koje su prepoznali, dolaze iz ranih "trenutaka" našeg svemira, a od Zemlje su udaljeni 13 milijardi svetlosnih godina. To znači da naučnici, gledajući prema tim crnim rupama, zapravo, gledaju u našu davnu prošlost - nešto manje od milijardu godina od Velikog praska.

-Neverovatno je da tako masivni objekti nastaju tako brzo nakon Velikog praska, rekao je koautor naučnog rada Majkl Štraus.

Naučnici nisu sigurni na koji način su u ranim godinama svemira nastajale crne rupe, što znači da njihovim pronalaskom u tako dalekim krajevima svemira otvara nove opcije za dalja istraživanja.

-Kvazari, koje smo otkrili, biće zanimljiva tema za dalja posmatranja pomoću trenutno dostupnih i budućih naučnih platformi, zaključio je vođa projekta Jošiki Matsuoka.

Sin Slobodana Miloševića se zamonašio u Rusiji? Više o tome pročitajte OVDE

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta bi se desilo kada biste upali u crnu rupu? 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA