Najnovije

MAKRON NAPAO TRAMPA: Američko priznanje Golanske visoravni protivno međunarodnom pravu!

Priznanje izraelskog suvereniteta nad okupiranom sirijskom teritorijom povećava napetost u regionu, tvrdi francuski predsednik.

Emanuel Makron sa gardom (Foto: Jutjub)

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je kako je američko priznanje izraelskog suvereniteta nad okupiranom Golanskom visoravni protivno međunarodnom pravu i samo povećava napetost u regionu. 

U saopštenju iz Jelisejske palate navedeno je kako se francuski predsednik Makron u Parizu sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim prenosi Anadolija. 

Tokom sastanka je istaknuto kako su dvije zemlje odlučne na jačanju bilateralne saradnje po pitanju borbe protiv terorizma. 

Obojica lidera složili su se i oko značaja pronalaženja političkog rešenja za situaciju u Siriji, odnosno da u slučaju neiznalaženja sveobuhvatnog političkog rešenja u toj zemlji neće biti moguće uspostaviti mir. 

Status konfliktom okupirane teritorije

Tokom sastanka bilo je govora i o nedavnoj američkoj odluci kojom se priznaje izraelski suverenitet nad okupiranim područjem sirijske Golanske visoravni. 

“Francuski predsednik Makron poručio je kako je priznavanje izraelskog suvereniteta nad okupiranim Golanskom visoravni protivno međunarodnom pravu i samo povećava napetost u region”, navedeno je u saopštenju. 

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je potpisao deklaraciju kojom se službeno Golanska visoravan priznaje kao izraelska teritorija. 

Izrael je okupirao dve trećine sirijske Golanske visoravni tokom šestodnevnog rata 1967. godine, a aneksiju te regije je proglasio 1981. 

Prema međunarodnom pravu, Golanska visoravan ima status konfliktom okupirane teritorije.

40.000 Palestinaca nagrnulo na granicu sa Izraelom, vojska odgovorila bojevom municijom! Dvoje poginulo, više od 200 ranjeno! Pročitajte OVDE sve detalje, pogledajte video.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Kontekst: Sirija danas.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA