Najnovije

CRNA GORA PRODAJE VOJNE BRODOVE: Šta će ostati od mornarice VCG kada odu ove dve fregate? (VIDEO)

Crnogorsko Ministarstvo odbrane sprema se da oglasi prodaju dva najmoćnija broda nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice – P-33 i P-34. Kako razlog prodaje navodi se zastarelost sistema i tehnologije kojom su te fregate opremljene.

Patrolni brod P-34 (Foto: Jutjub)

Iz Ministarstva odbrane je portalu CDM je rečeno da su patrolni brodovi P-33 i P-34 u upotrebi od kraja 80-tih godina prošlog veka.

Iz Ministarstva odbrane je portalu CDM je rečeno da su patrolni brodovi P-33 i P-34 u upotrebi od kraja 80-tih godina prošlog veka.

Te dve ratne fregate građene su 1987. i 1988. godine u brodogradilištu "Kraljevica" u istoimenom hrvatskom mestu, a bile su naoružane topovima, raketama...

Iz crnogorskog ministarstva napominju da su brodovi o kojim je reč opremljeni sistemima i tehnologijom koji su zastareli za današnju i buduću namenu i zadatke tamošnje mornarice, piše portal CDM.

Objašnjavaju da su brodovi neisplativi za održavanje, eksploataciju, obuku i popunu ljudstvom i da se ne uklapaju u potrebe Vojske Crne Gore.

Sve navedeno ima za posledicu da ovi brodovi svakodnevno gube svoju tržišnu i upotrebnu vrednost", dodali su iz resornog ministarstva.

Planirano je da prodaja patrolnih brodova P-33 i P-34 obavi najkasnije do kraja 2020. godine.

Mada hrvatski mediji tvrde da ovi brodovi pripadaju Hrvatskoj, u crnogorskom Ministarstvu odbrane za CDM jasno poručuju da to nije tačno.

"Patrolni brodovi P-33 i P-34 pripadaju Vojsci Crne Gore. Oni su od 30. maja 1992. godine bazirani u luci Tivat", naglašavaju u crnogorskom ministarstvu.

Kako navode, novac od prodaje najmoćnije ratne brodove nekadašnje JRM iskoristiće za modernizaciju vojske.

A kakav šok čeka turiste na crnogorskom primoriju, pogledajte OVDE.

Izvor: CDM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA