Najnovije

AMFILOHIJE: Nije vam ovo Ukrajina, niti Kraljevina Crna Gora, nove nacije su Lenjinova ideja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je dobijanje autokefalnosti završena priča iako se autokefalci iz Crne Gore pozivaju na slučaj Ukrajine.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

Mitropolit je to rekao odgovarajući na pitanja koja su se odnosila na dobijanje autokefalnosti, u okviru sinoćnjeg predavanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu na temu „Ustrojstvo Crkve: Pojam autokefalije i organizacija Pravoslavne crkve na Zapadu“.

Vladika je pojasnio da je ranije, kada su dodeljivane autokefalije Pomesnim crkvama, sav narod tog kraja – države pripadao toj Crkvi, i kao takav dobijao autokefaliju, a da sada imamo odluku Carigrada koja nije objedinila sve Ukrajince u jednu crkvu, nego je taj raskol još više produbila.

„Konstatinovska epoha istorije Crkve je završena. Carigrad u svoje vreme je bio hrišćanska država – carstvo gde je car igrao veliku ulogu u životu Crkve. Bugarska, Rusija i naša srednjevekovna srpska država, sav narod i vladari su bili hrišćani i na osnovu toga su dobijali tu samostolnost„, naveo je mitropolit Amfilohije.

Govoreći o tome da se potpuno promenilo ustrojstvo društva i na Istoku i na Zapadu, vladika Amfilohije je pojasnio da danas imamo sekularne države, koje nisu hrišćanske, kao ni vladari i narod, te se ne može primenjivati ono iz prošlosti na nešto što danas (ne)postoji.

Kao primer naveo je Crnu Goru u kojoj vladar – predsednik Milo Đukanović nije kršten i u kojoj se narod u vreme komunizma otuđio od Crkve, ali joj se sada vraća.

„Nije to država kakva je bila Kraljevina Crna Gora, gde je kralj bio kršten a pravoslavna vera državna. Potpuno drugo ustrojstvo je bilo do 1918. godine. Sad hoće da crkve učini državnim, da uništi Crkvu i dovrši ono što je započeo komunizam„, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se i autokefalci iz Crne Gore sada pozivaju na slučaj Ukrajine.

„Nema toga više, to je završena priča. Takav je slučaj i sa Makedonijom, gde je i prva crkva koju su komunisti osnovali. Sada bi sinovi komunista hteli da osnuju Crkvu u Crnoj Gori. I ovo u Ukrajini, to je Lenjinova ideologija, Staljinova ideja o stvaranju modernih nacija kroz razbijanje moćne države“, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Kako se patriotizam proteruje iz srpskih škola, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Film o mitropolitu Amfilohiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA