Najnovije

PROTESTI ''1 OD 5 MILIONA'' SU DESNIČARSKI?! Bivša članica DS tvrdi da je Miloševićevo vreme bilo bolje

Direktorka Službenog glasnika i bivša članica Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je danas da su protesti ''1 od 5 miliona'' desničarski orijentisani, te da među predstavnicima opozicije koji u njima učestvuju niko ne smatra bitnim pitanje evropskih integracija, niti podržava dijalog o Kosovu.

Protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Povodom činjenice da je jedna od organizatora protesta, Jelena Anasonović, registrovala udruženje sa navodnom željom da zaštite proteste od manipulacije vlasti, a ne da postanu politički stranka, Trivan je za Prvu televiziju ukazala da je to zapravo demistifikovalo proteste, koji su počeli kao građanski, ali se sada otkrilo da su politički.

''Još na prvom protestu iskazana je jasna isključivost i desničarenje kada je zabranjeno Mirjani Karanović i Duletu Vujoševiću da govore. I sa lokala se često čuju primedbe da se iz centrale u Beogradu odlučuje ko će da govori'', rekla je Trivan i dodala da istovremeno neki od organizatora, poput Sergeja Trifunovića, postaju šefovi političkih partija.

Trivan je kazala i da joj smeta poređenje ovih protesta sa 2000. godinom kada je, kaže, postojao nedvosmislen motiv i jasna politička agenda, dok ove proteste vode ''NN likovi'' za koje se ne zna da li bi za njih glasao i kućni savet i koji se nikada nisu oprobali na izborima, niti se zna koga i šta predstavljaju.

''Potpredsednik Jeremićeve stranke izjavio je da 9. maja Vučić treba da podnese ostavku ili da se protesti radikalizuju...To je problem ovih protesta i ne treba ih upoređivati sa legitimnih izborima, zahtevima i rezultatima koji su ostvareni u vreme Miloševićevog mračnog režima'', smatra Trivan.

Takođe, ukazala je da ispada da je Miloševićevo vreme bilo bolje i lepše od današnjeg, vreme u kojem, kako je primetila, Sergeju Trifunoviću nije predstavljalo problem da deluje na kulturnoj sceni koja je navodno cvetala.

''Kao da nismo živeli u isto vreme. Najveći nonsens je što Mirjana Karanović može da dobije novac od Vučićevog ministra da snimi film, ali ne može da govori na protestu jer se borila za istinu o Srbima. Onda je jasno ko stoji iza protesta'', rekla je Trivan i dodala da su ideolozi protesta Vuk Jeremić i Boško Obradović.

Trivan, takođe, smatra da je prekasno i uzaludno ponovno ujedinjenje nekadašnjih članova DS, kao i da Zoran Lutovac ne može da bude lider Borisu Tadiću i Zoranu Živkoviću

Trivan je rekla da su 'navodno ujedinjenje DS' pokrenuli protesti i veliko nezadovoljstvo koje postoji u toj stranci, zato što je to, kako kaže, jedina politička stranka koja ima vlasnika i to formalno, a ne metaforički.

''Vlasnik njegovih dugovanja i prostorija DS, kao i svega drugog je Dragan Đilas koji ih je izbacio iz onih prostorija na Terazijama odakle su kretale sve promene. On je otkupio dugovanja DS i raspolaže svim sredstvima koja dolaze u stranku kao vlasnik potraživanja".

Navela je da DS koja je privatno vlasništvo učestvuje u protestima u kojima se ljudi bore za vrednosti od kojih nijedna nije vrednost DS.

Kako kaže, ta stranka mora da stoji sa Boškom Obradovićem koji ne da da se primaju vakcine koje nisu srpske, kao i sa Sergejem Trifunovićem, koji je za Đilasa pre dva meseca rekao da mu nikada neće oprostiti izdaju stranke i za kojeg je Šešelj veći junak nego mrtvi premijer Đinđić, a Legija dobar čovek, koji je "samo malo" šamarao po Beogradu i branio Srbe.

''Ta Demokratska stranka aplaudira kada Sergej to govori. Nezadovoljstvo raste, ljudima se preti koji su protiv bojkota, a zvanična vrednost u ugovoru sa narodom više nije Evropska unija, ni dogovor oko KiM. Ne zaboravite, pri tom, da je DS glasala za Briselski sporazum, iako je bila opozicija'', rekla je Trivan.

Sada, kaže, pokušavaju da parčiće tog rasutog građanskog opredeljenja sakupe na jedno mesto, ali ona smatra da je ''prekasno, uzaludno i odavno istrošeno''.

''Tu nema nikoga ko podržava dijalog o Kosovu, Đilas je bio na KiM i objasnio nam je da je protivnik svakog sporazuma i da treba raditi na poboljšanju života ljudi, nekoliko floskula, to je čista desnica'', kazala je Trivan.

Upitana šta se dešava u DS koja se godinama seckala i na kraju pocepala, a da na poslednjim izborima nije prešla cenzus, kao i šta je problem između onih svih koji su nekada bili u DS, budući da skoro niko iz te stranke nije želeo da gostuje sa njom u emisiji, rekla je da je problem što ona govori isključivo kao svedok, a drugi kao branitelji onog što su tada uradili toj stranci.

''Srpska radikalna stranka je mnogo puta izgubila izbore na svim nivoima, ali se posle toga nije cepala, niti je menjala politiku iz korena. Kada izgubite vrednosnu vertikalu i ne znate šta su vaše autentične vrednosti, završili ste sa tim".

Sramota DS je to što se stidi sebe i to birači vide, što se sklanja iza svakoga ko treba da se stidi svoje prošlosti i onda kaže da neće da spominje svojih 20 godina, tokom kojih je štošta dobro uradila, a više nema nikakvu politiku.

Na pitanje može li Lutovac da bude lider Tadiću, Živkoviću i ostalim najavljenim u tom novom savezu, kaže da ne može, zato što je pitanje sujete i autoriteta, a drugo što će to meriti nekakvim rezultatima i da će opštom demagogijom izabrati neko novo lice i tumarati dalje po političkoj sceni.

Koje interesne grupe su pogubne za srpsko obrazovanje, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poslednji protest '’1 od 5 miliona'’

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA