Najnovije

AMERIKA POSTAVILA ULTIMATUM SRBIJI I KOSOVU! Vašington je poručio: Dogovorite se ili sledi teška kazna!

Administracija Donalda Trampa dala je nalog svojim službenicima da se HITNO reši pitanje Kosova, a da se za početak ukinu takse i Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Vučić i Tači (Foto: Jutjub)

Vašington je sve nervozniji zbog neposlušnosti dela vlasti u Prištini i odbijanja da ukine skandalozne takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

- Iz kabineta Donalda Trampa pokrenuta je velika diplomatska ofanziva sa ciljem da se Beograd i Priština vrate za pregovarčki sto. Albancima u Prištini je jasno stavljeno do znanja šta moraju da ispune pre svega - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima Vašington je ozbiljno zapretio Haradinaju da takse što pre moraju biti ukinute, a kao kaznu najavljene su čak i sankcije protiv njega.

- Priština mora da ukine takse, a Srbiji je jasno stavljeno do znanja da mora da bude konstruktivna i spremna za kompromis. Kao i da je menjanje granica na Balkanu na stolu - kaže izvor i dodaje:

- Jasno je svima predočeno šta je za Ameriku važno u ovom momentu i da neće biti nikakve tolerancije.

Da je diplomatska ofanziva zaista počela govori i činjenica da se šef Kancelarije za KiM Marko Đurić pre par dana vratio iz SAD, a da su američki ambasadori u Prištini i Beogradu već obavili sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Takozvanog Kosova Ramušom Haradinajem.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer boravio je pre neki dan u Tirani, gde je razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Prema rečima albanskog premijera, jedna od tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine.

- Razgovarali smo o odličnim bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Albanije, dijalogu Kosova i Srbije i političkoj situaciji u zemlji - naveo je Rama, prenosi ATA.

Amasada SAD u Prištini nakon sastanka Filipa Kosneta i Ramuša Haradinaja istakla je da je ukidanje sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije važan korak za nastavak dijaloga sa Beogradom.

- Verujemo da je ukidanje takse važan korak za nastavak dijaloga - saopštila je Ambasada SAD u Prištini za prištinski Zeri.

"Sjedinjene Američke Države pozivaju Prištinu i Beograd da sednu za pregovarački sto i postignu što je moguće bolji sporazum", izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer.

"Ono što je važno za SAD jeste da svaki sporazum bude nešto što obe strane mogu da podrže, da obe strane veruju da štiti njihove suštinske interese, a ono što smo uradili jeste da podstičemo strane da sednu za pregovarački sto i pregovaraju o sporazumu najbolje što mogu", rekao je Palmer za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Prema njegovim rečima, SAD ne podržavaju neki konkretan rezultat ili neki određeni deo mogućeg sporazuma između Beograda i Prištine, pojasnivši da pitanje granica takođe može biti deo sporazuma, ali da "nije njegov glavni element".

Pročitajte OVDE zašto Albanci ovih dana masovno beže sa Kosova.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milan Vidojević: Kosovo će biti rešeno po konfederalnom modelu - nezavisno neće opstati ni tri meseca.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA