Najnovije

VUČIĆ: Voleo bih da Srbi izađu na izbore na KiM, a kad pobede mogu već sutradan opet da podnesu ostavku!

U narednih sat vremena Srbi sa Kosova i Metohije doneće odluku o tome da li će izaći na izbore koje je za četiri opštine na severu Kosova i Metohije raspisao kosovski predsednik Hašim Tači, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

- Već pet meseci traje teror nad Srbijom posle uvođenja taksi na robu iz Srbije, već šest godina je kako Albanci svoju jedinu obavezi iz Briselskog sporazuma nisu ispunili, formiranje ZSO, doneli su platformu koja je direktno uperena protiv dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

On je dodao da Haradinaj i Tači hoće da ukinu pravo na mišljenje Srbima na KiM, i da se predstave kao dobri momci, dok pred očima međunarodne zajednice rade na ujedinjenju Albanaca, a posebno Kosova i Albanije.

Takođe, dodao je da se u poslednje vreme događaju razne stvari koje ukazuju na izrazitu albansku bahatost, a da se međunarodna zajednica pravi da ništa ne vidi i ne čuje i da, "naravno, ćuti".

- Srpska lista na KiM im smeta jer su Albancima potrebni Srbi koji će da ćute i kojima će Kosovo biti otadžbina, a ne Srbi i Srpska lista koja hoće da se dogovara sa svojom državom. To je smisao svega. Zato se vrši kampanja protiv Srpske liste i zato su i raspisani lokalni izbori na severu - rekao je Vučić.

On je naveo i da je juče smenjeni ministar u kosovskoj vladi iz redova Srpske liste Ivan Teodosijević, razrešen zato što je rekao istinu o Račku iako , kako kaže, "danas svi znaju da je to bilo fabrikovanje od strane Vilijama Vokera".

- Kao da su oni fini momci, koji su se borili za slobodu protiv nekih zlokovaca, kao da je Todosijević pobio 19 svedoka, a ne neko drugi. Izgovorio je nešto što se ne sviđa albanskom kriminalnom lobiju. "Todosijeviću, ne smeš da budeš tu", ali to je usmereno da Srbi nemaju svoju glavu, ne smeju da misle, samo oni koju služe njihovim interesima i koji neće da pomenu državu Srbiju - rekao je on.

Kazao je i da oni imaju podršku SAD i nekih zapadnih zemalja, kao i da "traže Srbe poslušnike koji nikad neće pomenuti Srbiju, već hoće lepo da žive na KiM, sa Albanciam i da Srbija sa tim nema nikakve veze".

Kako je rekao, "duže od 24 sata nije bilo nikakve reakcije naših političkih protivnika".

- Oni čekaju da mi odreagujemo, jer je lako ljudima koji nemaju nikakvu odgovornost. Ja lično bi više voleo da Srbi na KiM učestvuju na izborima, ali im nisam to na takav način rekao. Kada pobede na izborima i pokažu koliko su jači od albanskih miljenika, dan nakon toga mogu opet da podnesu ostavke - kazao je Vučić.

Takođe, ponovio je da je Beograd spreman da počne da razgovara kada Priština ukine takse, i da "imamo mnogo da ih pitamo, s obzirom na sve što su u međuvremenu uradili".

- Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, mogu slobodno da je pocepaju u koliko god hoće komadića, ja neću ni da je gledam. Pogledao sam je samo da vidim koliko bezobrazni mogu da budu i video sam da granice njihovog bezobrazluka ne postoje - rekao je predsednik Srbije.

Sastanak u Berlinu 29. aprila

On je potvrdio da će se odazvati pozivu Nemačke i Francuske za sastanak sa predstavnicima prištinske administracije, 29. aprila u Berlinu, rekavši da je na taj sastanak pozvana i premijerka Ana Brnabić, kao i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Rekao je i da već dva meseca zna za taj sastanak.

Podsetio je i da će se 25. aprila sastati sa predsednikom Kine, potom 29. i 30. sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i da će nakon toga zamoliti i predsednika Rusije Vladimira Putina za saštanak.

- Nakon toga ću biti spreman da narodu na KiM i Srpskoj listi predočim plan mera Srbije, ne želeći time da ugrozim njihove interese na KiM - rekao je Vučić.

Ambasada SAD bi da "u svakoj čorbi bude začin"

Na pitanje o reakciji Ambasade SAD na Tviteru o tome da TV O2 nije trebalo da ustupi prostor nekadašnjem vlasniku internet provajdera "Absolut OK" Bogoljubu Pječiću, koji je nedavno pretio direktoru programa TV N1 Jugoslavu Ćosiću, Vučić je rekao da bi "ambasada SAD u svakoj čorbi da bude začin".

- Ne razumem kakve sve to veze ima sa američkom ambasadom. Ali, izgleda da vole u svakoj čorbi da budu začin. Tako im se može ili tako im se moglo - rekao je Vučić, uz opasku da "nemam pojma o čemu se radi, nisam pratio".

Sastanku u Palati "Srbija" prisustvuje 137 predstavnika Srba iz cele južne srpske pokrajine, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vučić je juče najavio da će danas imati duge razgovore s predstavnicima Srba, nakon kojih se očekuje donošenje odluke u vezi sa izborima koje je kosovski predsednik Hašim Tači raspisao za severnu Kosovsku Mitrovicu, Zubin potok, Leposavić i Zvečan. Kazao je i da "već ima neke ideje" s tim u vezi.

Pročitajte OVDE sve o najavljenoj akciji ROSU na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić je juče bio u Mostaru…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA