Najnovije

TURSKI ODGOVOR AMERICI: Ako nam ne date F-35, uzimamo Su-57

Turska može da nabavi druge raketne PVO sisteme umesto američkog Patriot, ukoliko SAD odustanu od njegove prodaje. Na primer, vrlo je moguće da Turci naruče još jedan kontigent sistema S-400 iz Rusije. O ovome je govorio ministar inostranih poslova Republike Turske Mevlud Čavušoglu. Isto to se odnosi i na kupovinu američkih lovaca pete generacije F-35. Ankara tvrdi da i tu ima adekvatno rešenje ukoliko Vašington odustane od ovog posla.

Su-57 (Foto: RIA Novosti)

„Otkazivanje sporazuma kada je u pitanju nabavka S-400 se ne razmatra. To je bezopasan sistem po NATO. Američki avioni normalno lete u zoni koju pokriva raketni sistem S-400, a koja se nalazi u Siriji i Norveškoj. U planu je isporuka ovih aviona Bugarskoj, Grčkoj i Slovačkoj, a u njihovim armijama se već nalaze raketni sistem S-300. Turskoj su hitno potrebni savremeni PVO sistemi.Trenutna cena američkog PVO sistema Patriot je veoma visoka, a rok njegove isporuke dug. Ukoliko SAD ponude Patriot po razumnoj ceni mi će ih kupiti. Ukoliko ne, mi već sutra možemo da naručimo novu količinu sistema S-400 ili oruđa u sličnoj kategoriji“- izjavio je Čavušoglu turskom internet portalu Anadolu.

Što se tiče nabavke aviona F-35, turski ministar je naglasio da je njegova zemlja u ovaj projekat već uložila 1,2 milijarde američkih dolara, tako da nije jednostavno iz njega izaći u ovom momentu.

„Postoji međunarodno pravo, kao i naša prava. Međutim, ukoliko se ostvari najcrnji scenarijo i na kraju ništa ne bude od nabavke F-35,  mi ćemo se okrenuti drugim proizvođačima. Na primer, Rusi imaju avione Su-34 i Su-57“- naglasio je turski ministar.

Glasine o mogućem isključenju Republike Turske iz NATO, turski ministar je nazvao apsurdom: “Mi smo jedna od zemalja koja je najviše doprinela ovom savezu“- prenosi internet portal RG.

Ugovor oko isporuke četiri diviziona ruskih sistema velikog dometa S-400 „Trijumf“ je potpisan 2017 godine. Moskva je pozitivno odgovorila na molbu Ankare, da ovi sistemi po nešto bržoj proceduri budu isporučeni Republici Turskoj. Prvi kontigent ovih sistema će biti isporučen već do jula ove godine, a ceo posao može da bude završen znatno ranije od projektovanog datuma.

O završetku testiranja noćne more Pentagona možete pročitati OVDE.

Izvor: Bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Su-57 u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA