Najnovije

ALBANIJA RASPRODAJE SVOJE MIGOVE: Cena niža od najniže (VIDEO)

Tri decenije posle pada komunizma, Albanija je odlučila da se reši starih aviona sovjetske i kineske proizvodnje, tako da se jedan MIG može kupiti za samo 10.000 evra. Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani, prenosi Poslovni dnevnik.

Rastaljivanje ''migova'' (Foto: Jutjub)

"Usklađujemo svoje naoružanje sa NATO standardima", izjavio je načelnik generalštaba, Bardhil Kolčaku.

"Što se MiG-ova tiče, osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju", dodao je Kolčaku.

Nameru da tim vazduhoplovnim relikvijama pruže novi dom iskazali su muzeji, škole i kolekcionari, prenosi Poslovni dnevnik.

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje aviona, vladi su stigli zahtevi muzeja vazduhoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Nemačkoj.

Prodaje do danas nisu realizovane zbog birokratskih razloga i papirologije.

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog preduzetnika Žulijena Rošea, koji bi MiG smestio u svoj vrt.

"Nije jednostavno nabaviti takav avion jer ih je većina uništena, a ne sačuvana kao u Albaniji", rekao je Rošea.

On je izrazio interesovanje za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cena mu je jedva 10.000 evra.

Na ogoljenoj padini na severu Albanije nalazi se portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata skrivena je vazdušna baza.

U tih 600 metara planinskih tunela nekada je sve vrvelo vojničkim životom, ali sada je vazdušna baza Gjader skladište desetina zastarelih MiG-ova koji u tami skupljaju prašinu.

Kao i 7.000 betonskih bunkera načičkanih širom zemlje, vazdušna baza Gjader svojim spletom tunela bila je deo plana diktatora Envera Hodže da utvrdi državu.

Kako je srpska artiljerija uništila albanske tenkove, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA