Najnovije

TRAMP NE ŽELI KRAJ KRVOPROLIĆA: Veto na rezoluciju o okončanju pomoći saudijskom napadu na Jemen

Američki predsednik Donald Trump stavio je veto na rezoluciju koju su doneli i Senat i Predstavnički dom u pokušaju da okončaju američko sudelovanje u ratu pod vođstvom Saudijske Arabije u Jemenu. To je drugi veto od strane Trampa tokom njegovog predsedavanja.

Tramp (Foto: Jutjub)

"Ova rezolucija je nepotrebna. Ona je opasan pokušaj da se oslabe moja ustavna ovlašćenja, ugrožavajući živote američkih građana i hrabrih pripadnika službe, i danas i u budućnosti", rekao je Tramp u poruci Senatu, informišući ih o vetu.

Prema Trampu, SAD "nisu uključene u neprijateljstva ili da utiču na Jemen", sa izuzetkom "protiverorističkih operacija protiv Al-Kaide na Arapskom poluostrvu i ID".

"Niti je bilo koje američko vojno osoblje komandovalo, učestvovalo ili pratilo snage saudijske koalicije koja deluje u Jemenu", rekao je on.

SAD pružaju “ograničenu podršku” koaliciji, uključujući “uključujući razmenu obaveštajnih podataka, logističku podršku i, do nedavno, punjenje aviona tokom leta”, ali to je u skladu sa statutarnim ovlaštenjem datim Pentagonu i ovlaštenjima predsednika kao komandanta, rekao je Tramp.
 
Tramp je dodao da će rezolucija ugroziti američke "bilateralne odnose, antiterorističke operacije protiv Al-Kaide i Islamske države, negativno uticati na naše tekuće napore da se spreče civilne žrtve, te će se ohrabriti iranske maligne aktivnosti u Jemenu".

Saudijska Arabija optužila je jemenske Hutije da ratuju u ime Irana. Pentagon je više puta saoptio da njegova vojna podrška koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije na neki način pomaže u smanjenju civilnih žrtava.
 
Međutim, od pokretanja rata protiv Houtija u martu 2015. godine, snage pod vođstvom Saudijske Arabije su više puta namerno bombardovale civile u Jemenu. Procenjuje se da je oko 60.000 Jemenaca poginulo zbog sukoba, dok je još 85.000 ljudi umrlo od gladi.

Ovo je drugi Trampov veto. Prvi je bio sredinom marta, kada je stavio veto na zajedničku rezoluciju koja se protivi njegovom proglašenju vanredne situacije na granici sa Meksikom.

Putin polako osvaja Arktik i pravi najkraći put od Kine do Evrope. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RT/ vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Donald Tramp-Zašto bi ratovali za Crnu Goru?

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA