Najnovije

DIGLA SE BURA U NATO PAKTU: Hitno sazvan sastanak zbog susreta Orbana i Putina

Predstavnici zemalja članica NATO-a održali su juče sastanak u Budimpešti na kojem su razgovarali o sastanku Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, piše Blumberg.

Orban i Putin (Foto: RIA Novosti)

„Mađarski saveznici iz NATO-a izrazili su zabrinutost za bezbednost osudivši sastanak premijera Viktora Orbana sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ove nedelje“, navodi se u članku.

Kako navodi agencija, ambasadori zemalja članica alijanse razgovarali su o "problemima" koji su nastali nakon rusko-mađarskih pregovora. Ovo, prema pisanju Blumberga, ukazuje na sve veće nesuglasice unutar vojnog bloka zbog odnosa Budimpešte sa Moskvom.

Autor članka je optužio mađarskog premijera da podriva jedinstvo Zapada sklapanjem energetskih sporazuma sa Rusijom, pokušavajući da ograniči pomoć Kijevu, opstruira širenje NATO-a i javno poziva EU da ukine ekonomska ograničenja Moskvi.

Sastanak Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana održan je u utorak na marginama Foruma Pojas i put u Pekingu. Kako je naglasio šef mađarske vlade, Budimpešta ne traži konfrontaciju sa Moskvom i želi da održi bilateralne odnose, koliko to dozvoljavaju sankcije uvedene Rusiji.

Kasnije je estonska premijerka Kaja Kalas nazvala sastanak Orbana i Putina „veoma neprijatnim i lišenim svake logike“. Kao odgovor, portparol mađarske vlade Zoltan Kovač podsetio je da suprug Kalasove, Arvo Halik, ne samo da je nastavio da trguje sa Rusijom preko svojih kompanija, već je pomogao i drugim estonskim preduzećima da učine isto. Halik je na ovaj način zaradio više od milion i po evra, dok je njegova supruga „išla po medijima pozivajući na pooštravanje mera protiv Rusije i ruskih građana“.

Novi napad Hezbolaha na Izrael pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA