Najnovije

GRCI JEDNOGLASNI: Od Nemačke traže tačno ovu sumu novca kao ratnu odštetu

Parlament je dao dopuštenje vladi da zatraži plaćanje reparacija – taj bi iznos bio dovoljan za podmirenje grčkog javnog duga.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

Grčki parlament je vladi dao zeleno svetlo da službenim putem zatraži od Nemačke plaćanje ratne odštete za okupaciju Grčke u Drugom svetskom ratu. U sredu su grčki parlamentarci velikom većinom dali mandat premijeru Alexisu Ciprasu da zatraži od Nemačke da plati reparacije, a parlament pritom nije spomenuo koliki bi iznos trebao biti.

Ipak, pre nekoliko godina parlamentarna komisija je izračunala da bi odšteta trebala iznositi 300 milijardi eura, a nemačka vlada pak govori da je Grčkoj već platila reparacije i ne planira to učiniti opet.

Grčka će ubrzo poslati formalnu notu Nemačkoj kako bi se “otvorio dijalog o ovoj temi”, rekao je grčki premijer. – Traženje reparacija istorijska je i moralna dužnost, kao i obaveza prema herojima iz prošlosti... posebno u vreme kada ekstremna desnica, nacionalizam i rasizam prete Evropi – objasnio je Cipras. I opozicioni čelnik Kyriakos Mitcotakis rekao je da će tražiti isto od Nemačke kada dođe na vlast.

Ovo je prvi put da je vlada i formalno započela taj proces. Pre tri godine parlamentarna komisija je izračunala da od nemačke vlade trebaju tražiti 269 milijardi eura, što se povećava na više od 300 milijardi ako se uračuna i pozajmica koju je nacistička vlast nasilu dobila od središne grčke banke 1942. godine. U današnjim brojkama, ona iznosi oko 30 milijardi eura, a Hitlerov režim je taj novac iskoristio za finansiranje svog pohoda na severnu Afriku. Pritom su nemačke novine Bild navele svotu od čak 376 milijardi eura kao gornju granicu do koje bi grčki zahtev mogao doći. Režim Adolfa Hitlera okupirao je Grčku od 1940. do 1944. Sravnili su sa zemljom hiljadu sela, hiljade Grka su umrle od gladi.

Nemačka pak govori da je s Grčkom već sklopila dogovor i platila joj odštetu od 115 miliona Nemačkih maraka. Predsednik vlade Stefen Seibert rekao je da je pitanje reparacija rešeno, i zakonski i politički. Ipak, isto je tako dodao da je Nemačka već priznala svoju ulogu u Drugom svetskom ratu kao okupacijske sile.

– Mi smo, i nadamo se da nam verujete, svesni svoje istorijske odgovornosti – rekao je predstavnik administracije kancelarke Angele Merkel. Iako je Cipras nekoliko puta ponavljao da se zlo nacizma ne može zanemariti te je govorio o rastu ekstremizma u Evropi, nemačku vladu, smatraju mnogi, nemoguće je okriviti za porast tog ekstremizma, i to pre svega zbog izjava poput ovih u kojima, bez uzdržavanja, priznaju svoju odgovornost.

Zbog toga se fokus diskusije pomerio na grčki javni dug koji u ovom trenutku iznosi oko 334 milijarde eura, što je brojka približna onoj koju Grci traže od Nemaca.

Mnogi su u Grčkoj, na krajnjoj levici i desnici, ljutiti zbog uloge koju je Nemačka imala pri raspravi o grčkom dugu u najteže vreme dužničke krize u toj zemlji. Tada su Grčkoj nametnute mere štednje, a mnogi su međunarodni žiranti bili iz Nemačke. Iako je Tsipras rekao da njegova zemlja ne traži odštetu zbog plaćanja svog duga, mnogi su zaključili upravo to.
 

Detalje iz Marvelovog izveštaja o tome kako Tramp upravlja Belom kućom možete pročitati OVDE.

Izvor: vecernji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA