Najnovije

GRČKI VOJNI AVIONI NA SEVERNOMAKEDONSKOM NEBU: Dogovor Ciprasa i Zaeva

Premijer Grčke Aleksis Cipras u utorak putuje u Skoplje. Biće to prva poseta ikada jednog grčkog predsednika vlade Severnoj Makedoniji. Glavne teme razgovora biće bezbednosna i ekonomska politika.

Grčki avioni (Foto: Jutjub)

Trebalo je to da bude svetla tačka u političkoj karijeri Jorgosa Varemenosa. Potpredsednik parlamenta u Atini otputovao je u daleku Australiju da tamo sa svojim zemljacima proslavi 25. mart, nacionalni praznik Grčke.

Ali, čim je započeo govor, samoproglašene grčke patriote su ga uzvicima i skandiranjem prekinule: Varemenos je za njih izdajnik i trebalo bi da se stidi, jer su on i članovi njegove stranke prodali Makedoniju. Levičarski političar kasnije se u jednom intervjuu požalio na "fašističke slogane manjine".

To nije izolovan slučaj. Tokom proslave nacionalnog praznika u više grčkih gradova vikalo se "Ua!" i zviždalo zbog nedavno postignutog kompromisa u sporu oko imena sa susednom državom na severu.

Istorijska poseta

Premijera Alekisa Ciprasa to međutim ne sprečava da u utorak zajedno delegacijom privrednika, otputuje u Severnu Makedoniju gde će ga svečano primiti njegov kolega Zoran Zaev. To je prva poseta jednog grčkog lidera Skoplju. Programom su predviđeni razgovori o bezbednosnoj i ekonomskoj politici, kao i sastanak sa predsednikom parlamenta Taljatom DŽaferijem.

"Istorijska poseta", tako to za Dojče vele opisuje Konstantinos Filis, direktor atinskog Institutu za međunarodne odnose. Posebno važna i obećavajuća je buduća saradnja u odbrambenoj politici - u okviru NATO-a, ali i bilateralno. Oficiri iz Skoplja uskoro će se obučavati u grčkoj vojsci, očekuje Filis. Pored toga, Atina bi mogla da pruži pomoć u obezbeđivanju vazdušnog prostora iznad Severne Makedonije.

"Ekonomski kontakti postojali su i do sada, ali saradnja u oblasti bezbednosne politike je nešto sasvim novo. To se dotiče suštine državnog suvereniteta i bilateralnim odnosima daje potpuno sasvim novu težinu", objašnjava grčki analitičar.

"Nedovoljno implementiran" sporazum

U leto 2018. godine, Cipras i Zaev uspeli su da reše dugogodišnji spor oko imena Makedonije. Prema tom sporazumu, mlada balkanska država preimenovana je u "Republiku Severnu Makedoniju". Zauzvrat, Grčka se složila da je prizna pod tim novim imenom. Pored toga, Atina bi trebalo snažno da podrži pridruživanje Severne Makedonije NATO i Evropskoj uniji.

Posle dugotrajnih debata u samoj Grčkoj i ostavke njegovog desničarskog populističkog ministra odbrane, Cipras je u januaru 2019. uspeo da dođe do kompromisa i podrške u parlamentu. Sporazum je na meti napada konzervativne opozicije, trenutno vodeće po svim anketama. Ipak, opozicioni lider Kirjakos Micotakis obećava da, nakon promene vlasti, neće dovoditi u pitanje kompromis s mladom balkanskom državom.

Za to vreme, protesti se nastavljaju, naročito na severu Grčke. Paralelno s tim, politikolog Filis upozorava da Severna Makedonija nije u dovoljnoj meri implementirala sporazum. Neke izjave premijera Zaeva o "Makedoncima koji žive na Egejskom moru" - pod čime se podrazumeva slovenska manjina u Grčkoj - u suprotnosti sa duhom ovog sporazuma, smatra analitičar.

Ako Grčka sada bude otvorila svoju ambasadu u Skoplju, sigurno je da će brojne diplomate imati za zadatak da pažljivo evidentiraju baš takve izjave. "Naravno, potrebno je vreme da sporazum zaživi, to je takođe svima jasno", ukazuje politikolog.

Povoljan zamah

Ono što zbližava dve strane nije samo evropska perspektiva Severne Makedonije, smatra Miltos Kirkos, poslanik socijalno-liberalne stranke Potami u parlamentu EU.

"Naš severni sused iskazuje spremnost da se pridruži EU i trebalo bi da iskoristimo taj zamah i pomognemo mu u tome", kaže Kirkos za Dojče vele.

A ako se nešto u Skoplju bude promenilo, na primer nakon promene vlade, onda pravosuđe EU nudi dovoljno mogućnosti da se tome može suprotstaviti, ističe Kirkos.

Političari se pre svega oslanjaju na privredu. Grčki biznismeni već dugo su aktivni u susednoj državi, a najnoviji sporazum trebalo bi tome da dâ dodatni podsticaj. Ubrzo nakon potpisivanja, grčka avio-kompanija "Egejan erlajns" prvi put je direktno letela iz Atine za Skoplje.

Za ovaj utorak, provladin dnevnik Etnos najavljuje novo "sletanje na Skoplje". Pod tim se podrazumeva da će, zajedno sa Ciprasom, u Severnu Makedoniju doći i više od 50 preduzetnika i potencijalnih investitora iz Grčke.

Ima, međutim, i onih koji su odbili da se priključe delegaciji. U znak protesta protiv kompromisa u sporu oko imena, predsednik Privredne komore Soluna Mihalis Corpidis ne putuje u Skoplje. Razlog: "Ime Makedonije nam je sveto i učinićemo sve da ga odbranimo", navodi se u saopštenju Privredne komore.

Kako je Bugarska promenila plan za '’Turski tok, pogledajte OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Grčki i italijanski avioni iznad Crne Gore

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA