Najnovije

KOSOVSKA "OFANZIVA": Vučić do kraja meseca sa 4 svetska lidera, a jedno pitanje je presudno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić do kraja meseca imaće niz sastanaka sa najvažnijim svetskim zvaničnicima, a najvažnija tema na tim susretima biće rešenje kosovskog problema.

Aleksandar Vučić (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Predsednik Srbije najpre će otputovati u Kinu, gde će učestvovati na Drugom forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put" koji se održava u Pekingu. On će tamo imati bilateralne sastanke sa predsednicima Kine Si Đinpingom i Rusije Vladimirom Putinom.

- Za Srbiju je važno šta će Kina i Rusija reći, jer je reč o stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje naš interes brane u svetskoj organizaciji i koje nas podržavaju po pitanju Kosova. A biće to prilika i za brifing uoči sastanka u Berlinu - kaže izvor blizak Vučiću.

On dodaje da do susreta sa Vladimirom Putinom dolazi na zahtev ruskog predsednika.

Sagovornik kaže i da je predsedniku Srbije važna podrška Rusije i Kine uoči sastanka u Berlinu.

- Time se i Prištini daje do znanja da nismo bez saveznika u svetu - navodi isti izvor.

Vučić će se u Pekingu sa liderima Kine i Rusije sastati na Forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put". Za Srbiju je važno šta će Kina i Rusija reći, jer je reč o stalnim članicama Saveta bezbednosti UN koje nas podržavaju.

Srbiji naruku ide razjedinjenost međunarodnih faktora kada je reč o odnosu prema Prištini. Ramuš Haradinaj ima podršku Nemačke i Velike Britanije, a Hašim Tači Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Veći izazov od susreta u Pekingu, makar se čini, biće skup lidera regiona sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji će se održati 29. aprila u Berlinu, gde će naš predsednik otputovati u društvu predsednice Vlade Ane Brnabić.

Iako su pojedini mediji spekulisali da bi na tom sastanku na stolu mogla da budu prva konkretna rešenja za kosovski čvor, sudeći prema izjavama zvaničnog Beograda i Prištine, male su šanse za tako nešto.

Dupli suverenitet pomenuli su mediji u Prištini i naveli da bi on podrazumevao da "Kosovo zadrži teritorijalni integritet, ali da Srbija zadrži suverenitet nad Srbima i svetinjama". "Specijalni status za sever Kosova" pominjao je bečki "Standard", ali je sve to za sada samo na nivou pretpostavki.

Sagovornik iz diplomatskih krugova kaže da je zapravo reč o opipavanju terena.

Predsednik Srbije u Berlinu će na skupu lidera regiona razgovarati sa Makronom i Merkelovom. Iako su kosovski mediji najavili da će na tom sastanku biti izneta prva konkretna rešenja, izvori "Blica" tvrde da je reč samo o opipavanju terena.
- Sve su to probni baloni, nikakav papir ne postoji, niti je uručen Aleksandru Vučiću ili Hašimu Tačiju - tvrdi naš sagovornik.

Na ove sastanke naš predsednik, ako je suditi po izjavi koju je dao nedavno za "Blic", ne ide kao optimista.

- Čini mi se da su svi u regionu, kao i ljudi u Srbiji, Evropi i na celom svetu sahranili bilo kakvu šansu za bilo kakav sporazum. Srbija je pokušala sve da dođe do kompromisa - rekao je Vučić.

Predsednik je veoma razočaran odnosom i Evrope i SAD po pitanju taksa, Zajednice srpskih opština, vojske Kosova i platforme o pregovorima sa Srbijom i očekivao je veći pritisak na Prištinu.

Male su šanse da nešto konkretno bude dogovoreno, ali bi mogao da se potvrdi rok kada će se strane vratiti za pregovarački sto ili bi Priština, recimo, mogla da potvrdi da će povući odluku o uvođenju taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Počasno mesto u Pekingu

Kako je ranije najavljeno, predsednik Vučić biće među tri lidera koji će dati završnu reč za ceo Drugi forum za međunarodnu saradnju "Pojas i put" u Pekingu.

- Osim toga što se obraća na prvoj sesiji, predsednik Vučić će imati čast da bude među tri lidera koji će dati završnu reč, odnosno zaključke za ceo Forum - potvrdio je izvor blizak Vučiću. Vučić će i na radnom ručku imati najpočasnije mesto. Kako saznaje "Blic", predsednik Srbije će sedeti desno od predsednika Kine Si Đinpinga i pored predsednika Rusije Vladimira Putina.

Pročitajte OVDE šta traže Nemci i Francuzi od Srbije.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA