Najnovije

SVE JE POZNATO! EVO KO JE PREUZEO ODGOVORNOST ZA MASAKR U ŠRI LANCI: Premijer države poslao ozbiljno upozorenje građanima! (VIDEO)

U nedelju, Šri Lanka je pogođena nizom koordiniranih bombaških napada na crkve i hotele širom zemlje, koji su odneli živote najmanje 321 i ranili više od 500 ljudi. Ministar odbrane zemlje nedavno je izjavio da je serija eksplozija bila reakcija na napad na džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, koji je bio usmeren na muslimane.

Statua Hrista u crkvi koja je bila pogođena terorističkim napadom u nedelju na katolički Uskrs (Foto: Jutjub)

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge upozorio je u utorak da bi moglo biti još napada, nakon što su samoubilački napadi pogodili zemlju na katolički Uskrs. Najviši zvaničnik se takođe osvrnuo na izjavu terorističke grupe Islamska država ranije danas, koja je preuzela odgovornost za bombaške napade na Šri Lanki, rekavši da veruje da imaju veze sa tom terorističkom grupom. Kako je naveo, vladine bezbednosne agencije nadgledaju Šrilančane koji su se pridružili ID i vratili se kući.

- Mi ćemo pratiti objave ID, verujemo da postoje veze - rekao je on.

Govoreći dalje, premijer je rekao da postoji određena informacija iz Indije o napadima. Pretpostavio je da bi neki zvaničnici mogli izgubiti posao zbog neuspeha obaveštajnih službi oko napada. On je potvrdio da postoji prethodno upozorenje, ukazujući da je indijska ambasada posmatrana kao moguća meta. Istovremeno, Rojters je naveo, pozivajući se na izvore, da su indijski zvaničnici upozorili šrilankanske obaveštajne službe na islamističku pretnju nekoliko sati pre smrtonosnih napada.

Zvaničnik je komentarisao mogući motiv za napade koje je nedavno objavio ministar odbrane i masovnih medija Šri Lanke Ruvan Vijevardene, koji je rekao da istražitelji veruju da su napade izvršili lokalni ekstremisti kao odgovor na fatalne napade na dve džamije u Novom Zelandu u Krajstčerču sredinom marta. Premijer je ovu verziju nazvao "mogućom".

Dan žalosti

Danas je dan nacionalne žalosti za žrtvama višestrukih eksplozija u nedelju, koje su se dogodile u raznim delovima zemlje, a pogodile su nekoliko crkava s vernicima na Uskrs, kao i hoteli u Kolombu i drugim gradovima. U međuvremenu, policija Šri Lanke je objavila da je broj poginulih od napada porastao na 321, a da je više od 500 ranjeno. Prethodno je vlada zemlje okrivila za napade lokalnu islamističku grupu “Nešenel Tehvid DŽamat” (NTDŽ). U zemlji je vanredno stanje od ponedeljka uveče, kada je proglašen policijski čas. Policija u Šri Lanki privela je oko 40 osumnjičenih u vezi sa napadom, rekao je portparol, dodajući da je taj broj uključio i Sirijca koji je uhapšen "nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenih".

Obelodanjeno: Masakr na Šri Lanki je osveta za teroristički napad na Novom Zelandu! Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA