Najnovije

SULEJMAN UGLJANIN IZAZVAO HAOS! Tražio ulice za Izetbegovića i Rugovu u centru Novog Pazara!

Predlog Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Skupštini Novog Pazara o promeni naziva ulica i trgova u ovom gradu izazvala je raskol u vladajućoj većini i rezultirala njihovim napuštanju sednice lokalnog parlamenta. Zahtev da se sa dnevnog reda skine predlog stranke Sulejmana Ugljanina podnela je Srpska napredna stranka, a podržala Sandžačka demokratska partija Rasima LJajić, nakon čega su odbornici SDA Sandžaka, bez izjava, napustili skupštinsku salu.

Sulejman Ugljanin, lider SDA (Foto: Jutjub)

Kao razlog zašto su smatrali da ne treba da se o predlogu o promeni naziva ulica u Novom Pazaru raspravlja naprednjaci su naveli to što nije ispoštovana procedura, odnosno, što te predloge nije razmatrala Komisija za davanje imena ulicama i trgovima. A SDA Sandžaka predložila je da imena ulica u ovom gradu ponesu po brojnim istaknutim ličnostima iz bošnjačke, srpske i svetske istorije, naučnicima, umetnicima, geografskim i verskim pojmovima, ali i pojedinim ličnostima čija istorijska uloga nije rasvetljena do kraja.

Među njima je Aćif-efendija, gradonačelnik Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata, po čijem okončanju su ga streljali partizani zbog saradnje sa okupatorima i ratnih zločina, a po kojem je trebalo da bude nazvan deo Ulice Gojka Bačanina u centru grada, gde se nekada nalazila njegova kuća.

U obrazloženju odluke, SDA je navela da je Aćif Hadžiahmetović bio osnivač i predsednik bošnjačke partije DŽemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i “organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva”. Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je pre nekoliko godina rehabilitaciju Aćif-efendije pred Višim sudom u Novom Pazaru, ali sudski postupak još uvek nije okončan.

Pored njega, ulice u Novom Pazaru, a po predlogu stranke Sulejmana Ugljanina, trebalo bi da dobiju i kontroverzne ličnosti sa Kosova Šaban Poluža, Ibrahim Rugova, Adem Demaći, ali i pojedini događaji poput Sjeničke konferencije 1917. godine na kojoj su se gradonačelnici sandžačkih opština izjasnili za nezavisnost.

Po Poluži, vođi balista sa Kosova, bila bi nazvana jedna ulica u Hotkovu, Rugovi deo sadašnje Sutjeske, Demaćiju u naselju Lug, a Sjeničkoj konferenciji deo sadašnje Vojkovačke. Prema predlogu SDA Sandžaka, centralna ulica u Novom Pazaru nazvana po Stefanu Nemanji bila bi preimenovana u Bulevar ZAVNOS-a (Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka), dok po osnivaču prve srpske države ne bi bila nazvana neka druga ulica.

Zanimljivo da bi bez ikakvih građevinskih radova Novi Pazar dobio i nekoliko bulevara i to Alije Izetbegovića, spajanjem Dubrovačke i Ulice Ejupa Mušovića, kralja Tvrtka kojim bi se zvao magistralni put kroz naselje Mur, Sandžaka umesto Ulice Save Kovačevića i Vinstona Čerčila umesto Keja skopskih žrtava. Prvomajska ulica dobila bi naziv po osnivaču Novog Pazara Isa-begu Ishakoviću, a 7. jula po Mehmed paši Sokoloviću. U obrazloženju predloga za promenu naziva ulica SDA Sandžaka je navela da trenutni nazivi ni na koji način ne odražavaju ono što Novi Pazar jeste, niti se mogu smatrati odrazom identiteta Novog Pazara i njegovih građana.

Nakon napuštanja sednice odbornika SDA Sandžaka, kvorum okrnjenoj vladajućoj većini davala je opoziciona Stranka pravde i pomirenja (SPP), ali su i oni nakon nekog vremena napustili zasedanje, posle čega je rad lokalnog parlamenta prekinut.

Pogledajte OVDE novo šokantno svedočenje Dejana Lučića.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA