Najnovije

Jedan od najpoznatijih svetskih istoričara sa Jejla o Kosovu: Malo prekrajanje granica je moguće, evo i zašto! (FOTO)

Timoti Snajder sa Jejla, jedan od najpoznatijih istoričare današnjice, je na pitanje da li treba da bude prekrajanja granica u okviru pregovora Beograda i Prištine rekao da se već događalo da se granice malo koriguju, a ukoliko se tako nešto dogodi, mora da bude rezultat opsežne rasprave i procedure u više faza.

Kosovo (Foto: IN4S)

- Treba podsetiti da se evropska politička igra nakon Drugog svetskog rata temeljila na poštovanju granica iako smo znali da su nesavršene. A politička promena se morala desiti zbog interakcija država čije se granice ne menjaju. Nakon Prvog svetskog rata granice su se promenile, tokom Drugog svetskog rata ljude su ubijali i preseljavali, i nakon toga je odlučeno da više neće biti etničkog čišćenja i genocida i da više neće biti menjanja granica. Umesto toga, a to je evropski projekat, prihvaćene su nesavršene granice i nacionalne manjine i nastojala se izgraditi Evropa na temeljima saradnje među državama, u okviru postojećih granica. Jer su granice, svakako, u neku ruku i istorijske slučajnosti. Veoma je važno istaći da se s tim u velikoj meri i uspelo - naveo je za Snajder.

(Foto: Printskrin)

On kaže da se u slučaju Rusije i Ukrajine, gde Rusija od 2014. krši to pravilo, postoje katastrofalne posledice za sve uključene strane, pa i za Rusiju.

- Međutim, to ne znači da se granice ne mogu malo korigovati. To se već događalo, iako o tome ne govorimo često. Više puta se dogodilo da neko selo ili reka postane deo teritorije neke druge države. I sve dok se na to gleda kao na prilagođavanje, a ne na objavu nekog principa, ne smatram to velikim problemom.

On dalje dodaje:

- Ali, smatram da sve zavisi od toga kako neko govori o tome. Ako promenite granice za zapadnom Balkanu pa kažete "usput, to pokazuje da je u redu što je Rusija izvršila napad na Ukrajinu", onda radite nešto strašno... U slučaju da se nešto takvo dogodi, treba da se dogodi uz slojevitu proceduru - ne kao rezultat sastanka i rukovanja dva čelnika država, već kao rezultata procedure u više faza i opsežne rasprave, tako da sve bude što dosadnije i da ima što manje simboličnog odjeka - rekao je Snajder.

Snajder je specijalista za prošlost srednje i istočne Evrope, a u intervjuu je govorio o Ukrajini, Rusiji, ali i o uticaju digitalnog sveta i tome kako svetski političari njime manipulišu.

Pročitajte OVDE šta prognozira Dačić uoči sastanka u Berlinu.

Izvor: N1

Bonus video

Vučić je egomanijak i kukavica ! - Feđa Dimović

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA