Najnovije

Rusija je u Venecueli vezala Amerikancima ruke

U poslednjih nekoliko meseci SAD su bile primorane da smanje entuzijazam kada je reč o dolasku na vlast novog predsednika u Venecueli, jer je Rusija, vođena svojim finansijskim i geopolitičkim interesima, aktivno podržavala predsednika Nikolasa Madura da ostane na vlasti, ocenjuje američki list „Vašington post“.

Ilustracija (Foto: RIA)

Pre samo nekoliko meseci Trampa su uveravali da je Madurov krah neizbežan, te da će ga zameniti mladi Huan Gvaido, koji je sam sebe proglasio za predsednika u Venecueli, piše list, ali i dodaje da se umesto toga desilo sasvim suprotno.

Iako lider opozicije Gvaido uživa podršku preko 50 država sveta, Maduro ima podršku Kine, Turske i, pre svega, Rusije, podseća list i naglašava da je upravo podrška Moskve jedna od presudnih, jer isporučuje Karakasu i hranu i lekove, te nastavlja da investira u naftni sektor.

Jedan od bitnijih razloga zbog čega Rusija podržava Venecuelu jeste i taj što Karakas duguje Moskvi 3,1 milijardu dolara, a još dve milijarde ruskoj naftnoj kompaniji „Rosnjeft“, samim tim u slučaju promene vlasti ruske investicije bi mogle biti ugrožene, ocenjuje „Vašington post“.

Američki list navodi i da je glavni problem nastao onog trenutka kada su u Venecuelu sleteli ruski vojni avioni, budući da je Vašington taj potez Moskve okarakterisao kao direktnu provokaciju, ali su Rusi te optužbe odbacili pozvavši se na sporazum o vojnoj saradnji koji postoji između Rusije i Venecuele, te još jednom potvrdili da nikome ne dozvoljavaju da se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Tramp želi “novi svetski poredak” sa Rusijom i Kinom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Naoružanje vojske Venecuele-podaci

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA