Najnovije

"Turska će pokleknuti pred SAD i na kraju će odustati od ruskih S-400"

Vršilac dužnosti šefa Pentagona Patrik Šanahan izjavio je da će se Turska na kraju ipak odlučiti za američke zenitne raketne sisteme Patriot a ne za ruske S-400.

S 400 (Foto: mil.ru)

Pritom je naglasio: „Uveren sam da će proći ponuda sa našim raketama Patriot koju smo dostavili Turskoj. Nadam se da ćemo rešiti problem i da će se Ankara opredeliti za pravilno naoružanje. Imam u vidu sisteme Patriot i borbene avione F-35“.

Zvanična Ankara je i prošle nedelje saopšđtila da ne odustaje od S-400, uprkos pritiscima iz Vašingtona. Čak je otkrila da joj je Pentagon nudio isporuku jednog sistema Patriot do kraja 2019-te ako se odrekne S-400.

Šanahanova izjava je usledila samo 20-ak sati nakon što je Pentagon objavio da privremeno prekida saradnju sa Turskom povodom lovca-bombardera pete generacije F-35.

Ovo je ucena, a Ankara suštinski i kupuje S-400 – iako to ne govori zvanično – da bi i vojhno i geopolitički manje zavisila od Sjedinjenih Država.

Kupujući rusko naoružanje Turska ne mora da ga plaća i lojalnošću Moskvi, a to je za nju ogromna razlika.

Ukoliko se stvari između Ankare i Vašingtona dalje zaoštre, pa Turska realno ostane bez stotinak F-35, u čiju proizvodnju je već uložila nemali novac, stvari mogu krenuti i ka kupovini ruskih Su-35 i Su-57. Možda i modernizovanih MiG-29.

To bi, naravno, vodilo turskom istupanju, ili isterivanju, iz NATO.

To, međutim, Redžepu Tajipu Erdoganu ne bi teško palo.

Rusija  ničim ne ugrožava Tursku, uprkos tome što je načelnik štaba američkih kopnenih snaga, general Mark Majli, u Kongresu SAD rekao da je Rusija i dalje jedina zemlja na svetu koja ima nuklearne kapacitete da uništi Sjedinjene Američke Države i predstavlja jedinu egzistencijalnu pretnju.

Kongresmenima u komitetu Predstavničkog doma za oružane snage Majli je objasnio da posedovanje takvog potencijala uopšte ne znači da će Rusija pokušati da izvede ozbiljan vojni napad na Sjedinjene Američke Države.

Majli izneo pretpostavku da će Rusija pokušavati da potkopa NATO kao savez i da će predstavljati izazov za Sjedinjene Države u svim regionima svieta, uključujući i Arktik.

Majli je predočio kongresmenima da Rusija želi da povrati status velike sile.

Ruski mediji porede bombardovanje SRJ 1999. godine i Venecuelu, rat za imperiju i globalnu hegemoniju SAD! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA