Najnovije

RAT U LIBIJI PONOVO POČINJE: Naređena ofanziva na Tripoli

Komandant Libijske nacionalne armije, maršal Halifa Haftar, naredio je svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli da ga "oslobode od terorista", prenosi TV Al-Arabija Al-Hadas.

Libijska nacionalna armija (Foto: Jutjub)

U videu, emitovanom na TV kanalu, libijski maršal poziva stanovnike Tripolija da "polože oružje i podignu belu zastavu".

Ranije je saopšteno da je vlada nacionalnog konsenzusa, koji kontroliše glavni grad Libije, Tripoli, najavila opštu vojnu spremnost nakon objavljivanja istočnih snaga da se presele na zapad.

Nakon rušenja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, počela je politička kriza u Libiji. Sada u zemlji vladaju dve suprotstavljene snage.

Parlament izabran od strane naroda nalazi se na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, vlada nacionalnog sporazuma na čijem je čelu Fajez Saradž vlada uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja je angažovana u dugotrajnom ratu sa militantima. UN su predložole održavanje opštih izbora u Libiji na proleće 2019. godine, čiji bi rezultati trebali da dovedu do formiranja legitimnih i svetski priznatih vlasti.

Kako je Rusija ponizila Ameriku, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Libijska nacionalna armija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA