Najnovije

SAD će “Turskoj u inat” njihove F-35 prodati Grčkoj, Poljskoj i Rumuniji! (VIDEO)

Sjedinjene Države traže nove kupce za stealt borbene avione pete generacije F-35 i čini se da su ih našli u Evropi. Kako je izvestio Rojters, viceadmiral Matijas Vinter, šef ureda Pentagona koji nadzire program JSF, izjavio je 3. aprila u Kongresu da će Poljska, Grčka i Rumunija biti zainteresovane za kupovinu Lokid Martinovog aviona.

F 35 (Foto: flickr. usaiforce)

Vest koja proizlazi iz zimskog izveštaja u kojem se navodi da bi se stopa proizvodnje F-35 mogla usporiti ako se Turska efektivno isključi iz programa, a to bi se moglo dogoditi zbog odluke koju je prošlog ponedeljka donio Pentagon da blokira prodaju aviona Ankari. Turska proizvodi neke od temeljnih komponenti za upravljanje avionom i nakon turskog izbora da nastavi kupovinu ruskih sastava S-400 proizvodnja u Turskoj će se verovatno obustaviti.

Novi kupci za F-35

Rojters citira Pentagon da su Poljska, Rumunija i Grčka, dugogodišnji suparnik Turske, izrazili veliko zanimanje za avione F-35, uz Španiju i Singapur, koji su već pregovarali sa Sjedinjenim Državama za početnu kupnju 4 aviona, plus opcija za još osam, ali govori se i o Finskoj, Švajcarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ako nove narudžbe zaista stignu, F-35 je dirketan kandidat da postane “borbeni avion NATO pakta”, kao što je bio F-16 ’80-ih.  Belgija je u stvari prošle godine potpisala ugovor vredan 6,5 milijardi dolara za kupovinu 34 F-35As koji će zameniti 54 avionaF-16, trenutno u upotrebi.

Tada je američki F-35 pobedio na konkursu evropske avione Eurofajter Tajfun i Dasalt Rafal.

Pentagon navodi kako F-35 predstavlja potpuno revolucionarnu platformu, ne toliko zbog karakteristika “nevidljivosti”, koje su danas poznate najmanje 30 godina, već zbog svoje sposobnosti da integriše različite sastave upravljanje resursima bojnog polja u realnom vremenu koje pilotu omogućavaju da ima “svest o situaciji” na bojnom polju koja nikad pre nije viđena.

Poruka za Tursku?

Izveštaj admirala Vintera Kongresu dolazi nekoliko dana nakon vesti o “blokadi” prodaje F-35 Turskoj i iz tog razloga bi to mogla biti poruka Ankari koja sugeriše da će program doprinosa Turske, ako se otkaže, usporiti proizvodnju aviona između 45 i 90 dana.

Turska je uključena u program u vrednosti od oko 12 milijardi dolara i osigurava nabavku delova aviona za celu flotu F-35 koji su prisutni u različitim avio snagama sveta.

Glavni dobavljači iz Turske su kompanije Alp Aviation, Ayesaş, Kale Aerospace, Kale Pratt & Whitney i TAI. Posebno za srednji deo trupa s kompozitnim i metalnim materijalima, potom zbog proizvodnje omotača za dovod vazduha motora i nosače za oružja vazduh-zemlja koje izrađuje TAI. Turska proizvodi zadnji deo motora F135, nikal-titanijske diskove i druge strukturne delovi, što radi firma Alp Aviation. Panoramski prikaz putničkog prostora i delovi daljinskog za rakete vazduh-vazduh su iz firme Ayesaş, a ostali delovi trupa i konstrukcije krila iz Kale Aerospace, dok su neke druge komponente motora F135 iz fabrike Kale Pratt & Whitney lokalne podružnice poznate američke firme avio-motora.

Sveukupno, Turska proizvodi oko 7% aviona i ako se potvrdi njeno isključenje, proizvodni konzorcijum bi trebao potražiti nove dobavljače. To bi s jedne strane usporilo proizvodnju u prvih nekoliko meseci, ali bi s druge strane predstavljalo priliku za druge učesnike programa, kao što je Italija, koja ima jedan od dva proizvodna centra za F-35 u blizini Novare, a drugi, zajednički, u Nagoyi u Japanu.

Od Turske do Grčke

100 aviona za Tursku, koji bi se trebali isporučiti prvi, mogli bi završiti u Poljskoj, Rumuniji i Grčkoj, što prema stručnjacima stvara nervozu u Ankari, koja se u vojnoj snazi uvek upoređivala s Atinom.

Osim što predstavlja udarac lokalnoj industriji, koja bi izgubila ne samo narudžbe, nego i priliku da usavrši svoje znanje o budućem razvoju F-35, Turska bi se morala vratiti drugim avionima jednake ili niže vrednosti, a na tržištu ih je vrlo malo.

Ponude su ruski Su-57 i kineski J-20 ili J-31. Ankara u ovom slučaju ima mali hendikep, jer prema američkim izvorima ni Rusija ni Kina ne bi bile voljne ustupiti tehnologiju ili ugovore o partnerstvu za zajedničku proizvodnju svojih aviona.

U međuvremenu, Pentagon računa da će Turska promeniti mišljenje kada vidi F-35 u akciji “gotovo kod kuće”. Naime, počela je vežba “Iniochos 2019” koja se provodi u vazdušnoj bazi Andravida na Peloponezu. U vežbi, osim američkog vazduhoplovstva, učestvuje Izrael sa svojim F-16 i Ujedinjeni Arapski Emirati sa svojim avionima “Mirage 2000”, te Italija sa šest “Tornada” i šest F-35A italijanskog ratnog vazduhoplovstva.

Pogledajte OVDE kako izgleda Putinovo moćno utvrđenje čiji raketni sistemi rade i na -50!

Izvor: logicno. com/Saša/F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA