Najnovije

U TOKU SU ŽESTOKE BORBE: Vojska odmetnutog komandanta pokušava da prodre u centar prestonice Libije!

Libijska nacionalna armija (LNA), pod komandom Kalifa Haftara, pokušava danas da prodre do centra Tripolija, nakon što je lako prešla pustinju i stigla do urbanog dela zemlje gde je naišla na otpor.

Tripoli (Foto: Jutjub)

LNA izvodi vazdušne udare na jugu Tripolija dok nastoji da napreduje ka centru sa tripolskog aerodroma koji je van upotrebe, prenela je agencija Rojters.

Naoružane grupe pristižu iz obližne Misrate kako bi pomogle snagama međunarodno priznate vlade Fajeza el Seraja u blokadi LNA.

Istovremeno, zapadne zemlje traže hitnu obustavu vojnih dejstava i povratak na primirje i mirovni plan, prenela je agencija Rojters.

Obnavljanje sukoba u Libiji preti da omete isporuku nafte i gasa, porast migranata u Evropi i potkopava namere Ujedinjenih nacija o pronalaženju dogovora o mapi puta za izbore, a što treba da razreši dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

LNA je saopštila da je 19 njihovih boraca poginulo poslednjih dana.

UN su navele da je 2.800 ljudi raseljeno zbog sukoba i da je moguće da će ih još mnogo pobeći iz zemlje.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je snage maršala Halifa Haftara da odmah zaustavi napredovanje prema Tripoliju, pomalo ironično govoreći da ne postoji "vojno rešenje" za sukob, a koji je NATO pomogao da započne. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA