Najnovije

SPEJS-ŠATL: Ovako će izgledati Marakana u bliskoj budućnosti?! (FOTO)

Konkurs za radove na rekonstrukciji stadiona "Rajko Mitić" je završen. Crvena zvezda nije izabrala nijedan pobednički projekat, već je dodelila tri "treća" mesta. Među nekoliko zanimljivih predloga istakao se i jedan srpsko-italijanski.

Stadion "Rajko Mitić", poznatiji kao "Marakana" (Foto: Jutjub)

- Niko nije bio za prvo i drugo mesto. Neki su slali futurističke projekte za koje je potrebno 200 miliona evra, drugi su napravili samo kozmetičke promene, pa su zbog toga dodeljena samo treća mesta - objasnili su iz Zvezde.

Ovo rešenje predlaže koncept urbane strukture u kojoj bi se stadion razvijao paralelno sa okruženjem kao jedintveni sportsko-komercijalni sistem. Jedan od ključnih aduta ovog rešenja je javna promenada koja bi povezala severno i južno područke oko stadiona, koji bi naravno bio centralna tačka.

Osim stadiona, projekat uključuje i druge objekte sportskog sadržaja, tržni centar sa lokalima, poslovne prostore, javne površine za odmor i relaksaciju i trenutno najveći problem navijača koji dolaze na utakmice Zvezde – parking.

Jedna od osnova koncepcije projekta je očuvanje identiteta Crvene zvezde, pa su autori zadržali prepoznatljivi tunel kojim igrači izlaze na teren ispod zapadne tribine. Od izuzetnog značaja je i povezanost tribina zbog prepoznatljivih navijačkih koreografija, a prilikom koncepcije forme stadiona zapadna tribina je ostala dominantna.

Prvi sprat osmišljen je kao svojevrsna promenada – tzv. "prsten" koji omogućava stadionu da "živi" 300 dana godišnje, a posetiocima da dožive iskustvo Crvene zvezde kao jedinstvenog brenda. Međutim, kako za sada stvari stoje, od ovog izgleda neće biti ništa, već će možda biti raspisan i novi konkurs, na kome će se tražiti optimalnije rešenje.

“Ubij Srbina!” odjekivalo na stadionu Dinama iz Kijeva. Pogledajte OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA