Najnovije

(INTERVJU) VELJKO PETRANOVIĆ: Ako verujete da je stvarnost čudnija od fikcije, onda je ova knjiga za vas

Pred čitaocima u Srbiji početkom godine pojavio se novi horor roman "Uklet" autora Veljka Petranovića. Roman donosi tragičnu priču jednu porodice, otkriva mračnu tajnu koja je decenijama skrivana i prokletstvo od kog se ne može tako lako pobeći.

Veljko Petranović (Foto: Pravda)

Sa autorom Veljkom Petranovićem smo razgovarali o romanu “Uklet”, njegovim likovima i poruci koju nosi. 

Ko je Milun Dobrojević?

- Samo ime karaktera sam zasnovao na imenu mog dobrog prijatelja. U vezi sa tim koga karakter predstavlja, on predstavlja svakog od nas koji se osećamo kao da živimo u društvu koje je šizofreno. Milun je tragičan lik, analogni časovnik u digitalnom vremenu.

Šta se dešava kada pisac izgubi inspiraciju?

- Dešavaju se različite stvari, kako za koga. Neki pokušavaju da povrate inspiraciju na silu, možda piju alkohol ili puše hašiš. Neki idu okolo i pričaju o svojoj nesreći svakome ko bi ih saslušao. Lično, smatram da je inspiracija potrebna za ideju, dok je samo pisanje stvar zanata, fizički proces.

Ulice nose neobična imena, koja možemo povezati sa stvarnim likovima, kako ste birali nazive?

- Sistem koji je trenutno na vlasti određuje po kome će se ulice i institucije nazivati, to jest, ko su ti ljudi koji su dovoljno zaslužni da njihovo ime bude zapamćeno po dobru. Ako danas imamo Bulevar Zorana Đinđića, ko kaže da sutra, kada se sistem promeni, nećemo imati Kulturni centar Puniša Račić? Možda baš on na pravi način artikuliše vrednosti neke nove vlasti koja će se pojaviti kao kontrateža ovoj.

Da li je šiptarska crna magija realna opasnost po Srbe?

- Šiptarska magija je opasnost po one Srbe koji u nju veruju. Lično, veći sam pobornik vlaške magije, nekako mi je draža, ali svakom svoje.

Kako gledate na proteste ispred šiptarskih pekara po Srbiji?

- Veoma interesantna pojava kakvih smo se do sada nagledali u velikoj meri. Za mene nema sumnje da je čitava stvar organizovana od strane vlasti po ustaljenom šablonu "problem - reakcija - rešenje". Vučić je, teoretski, napravio problem na koji će narod da reaguje, da bi zatim Vučić iznašao rešenje. Ja da sam neka vlast radije bih se baktao drugim problemima tipa siromaštvo ili nezaposlenost, ali Bože moj, valjda je šiptarsko mahanje ručicama preče. Iznenađuje me samo koliko to dobro prolazi kako kod nas, tako i kod samih Šiptara koje je isto tako lako izmanipulisati da, recimo, pale naše prehrambene proizvode. 

Da li bi Vučić mogao da bude na meti šiptarske crne magije tokom pregovora sa njima? 

- Vaša prognoza se može pokazati kao vrlo realna. Vučić je, čini se, svima na nišanu ovih dana - atentatora CIA-e, “fašiste Boška”, prozapadnih medija i drugih elemenata koji teže da podriju njegovu vladavinu. Nemojmo napraviti grešku - Vučić je izuzetan političar, zato je i na vlasti, učio je od najboljih i sada ubira plodove. To ne znači da je dobar čovek, i ne znači da je dobar za Srbiju. Međutim, ključni faktor u ovom pitanju je taj veruje li Vučić ili ne u šiptarsku crnu magiju. Na prvi pogled deluje ipak kao da je osetljiviji na magiju iz Nemačke ili Velike Britanije. 

Kome je namenjena vaša knjiga?

- Ako ste ikada osećali kao da nešto nije u redu sa svetom u kome živimo, ako ste poželeli da skinete neki od mnogih zaštitnih omotača istine, ako verujete da je stvarnost čudnija od fikcije, onda je ova knjiga za vas. U pitanju je šizofrena knjiga za šizofreno vreme, horor-komedija i politička i nacionalna satira.

Šta znači kad neko kaže „Želim da imam tvoj abortus“?

- U pitanju je rečenica koju sam ukrao od jednog poznatog pisca. U knjizi postoje dve druge rečenice koje sam pozajmio, navodeći izvor, dok sam za ovu rešio da izvor izostavim. Nešto kao mali namig za ljude koji čitaju iste stvari kao i ja. U kontekstu knjige, rečenica predstavlja svest o prolaznosti ljubavi.

Kako biste opisali tragediju porodice Dobrojević?

- Zamislite grupu ljudi, povezanih krvlju, od kojih svako veruje da radi dobru stvar a rezultat je katastrofalan za sve. Nešto kao naša zemlja u malom.

Koga smatrate ukletim i zašto?

- Čovek se danas rađa uklet, bez mnogo šanse da se tu bilo šta promeni. Nema to mnogo veze sa tim da li ste u Srbiji ili Americi, vertikalna klasna mobilnost je uglavnom moguća samo na dole. Ludost modernog vremena ogleda se u tome što se ponosimo stvarima koje su u potpunosti van naše kontrole, stvarima koje ne mogu biti zaslužene već samo dobijene. Recimo da se rodi čovek sa velikom glavom, međutim svi ostali imaju malu glavu. Mala glava je duh vremena, mala glava je obrazac kome treba težiti. Međutim nemoguće je promeniti veličinu svoje glave, priroda to ne dozvoljava. Šta drugo da pomisli glavat čovek, nego da je uklet? On se stidi svoje mane, ali ne može da je ispravi. Jednostavno je rođen pogrešan. Društvo osuđuje i odbacuje glavonju, lepi mu etikete, stavlja ga u institucije. Smrt je ponekad jedini lek za takvu vrstu prokletstva.

Knjigu “Uklet” možete naručiti na linku OVDE ili kupiti u knjižarama Delfi. Čitaoci iz inostzranstva knjigu “Uklet” mogu naručiti u elektronskom formatu  putem sajta Novinarnica na linku OVDE.

Prikaz knjige “Uklet” možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA