Najnovije

Kako bi predsednici Amerike prošli u Haškom tribunalu?

Najava formiranja kosovske komisije o zločinima Srba na KiM, zasedanje Sabora SPC i ponašanje američkog ambasadora u Srbiji, teme su o kojima su u emisiji Radija Sputnjik „Od četvrtka do četvrtka“ razgovarali sa prof. dr Nenadom Đorđevićem, dekanom Fakulteta za bezbednost i diplomatiju.

Hag (Foto: pixabay. com)

Da bi objasnio pritiske kojima je Srbija danas izložena, sagovornik je rekao da srpski narod živi u nevremenu istorije, što znači da je sa svih strana opkoljen raznim interesima koji su često dijametralno suprotni. 

„Mi moramo u tome da plivamo, a posebno u spoljnjoj politici i međunarodnom pravu koje se krši na svakom koraku. Ono počinje da gubi svoje mesto i svoju funkciju u vrednosnim kategorijama međunarodne zajednice, a samim tim se negativno utiče na položaj Srbije koja ima loše strategijsko mesto u svetu, zbog kojeg smo često predmet napada velikih sila bez ikakvog razloga,“ rekao je Đorđević.

Zapad je danas protiv Srbije, iako smo u dva svetska rata bili na istoj strani, borili smo se protiv fašizma i nacizma, kaže dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i dodaje da zbog toga ne razume zašto je američki ambasador reagovao na pojavljivanje generala Vladimira Lazarevića u maršu „Besmrtnog puka.“

„Amerikanci bi morali da razmisle – ako bi se kriterijumi koji su primenjeni u Hagu, primenili na njihove predsednike svi bi imali po sto godina robije. Od svog nastanka SAD su vodile 220 ratova, što u praksi znači da samo 17 meseci nisu bili u nekom ratnom sukobu. Ceo svoj razvojni put su postigli zahvaljujući agresivnim napadima na druge države otimajući im imovinu i rudna bogatstva i devizne rezerve. Ambasador Kajl Skot treba da bude proglašen za personu non grata jer se meša u unutrašnje stvari druge države,“ kategoričan je naš sagovornik. 

On smatra da Vašington nije navikao da ima rivale kao što su Peking i Moskva, da Rusija jača oružano, a Kina ekonomski. Zbog toga su SAD krenule u ofanzivu kako bi vratile svoj uticaj u svetu sa NATO snagama.

„Srbija ne treba da uđe u taj savez nikada — bombardovali su nas pre 20 godina, napravili štetu 150 milijardi dolara, ubili ljude 1999. godine, a i danas umiremo od kancerogenih oboljenja.“

Na pitanje kako komentariše najavu formiranja kosovske komisije za zločine Srba na KiM, naš sagovornik odgovara da su sa takvim optužbama prvi počeli Hrvati koji su proterali nekoliko stotina hiljada ljudi, a kada su to uradili onda su Srbe proglasili genocidnim narodom. 

„To isto danas rade Albanci sa Kosova, pokušavaju da opravdaju zločine koje su počinili pripadnici OVK. Niko ne želi danas da saopšti da je na KiM 1945. godine bilo samo sedam odsto pismenih, a kada se odvojilo od Srbije bilo je samo tri odsto nepismenih“, objašnjava Đorđević. 

Naš sagovornik nije optimista što se tiče pregovora sa prištinskim zvaničnicima, a u osvrtu na zasedanje Sabora SPC kaže: 

 „Dobro je što su Vučić i Dodik prisustvovali Saboru i pored protivljenja određenih vladika, pošto Srbiji treba jedinstvo, jer je ovo prelomni trenutak.“

Pročitajte OVDE šta je ruski vojni ekspert poručio Srbima.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA