Najnovije

ŠTA NAKON IZBORA NA SEVERU KOSOVA: Tri stvari koje treba da znate

Nakon što su građani severa Kosova glasali, sada će glas dati i zvaničnici iz Beograda, a ovo su tri najbitnije stvari koje treba da znate

Vučić, Kosovo (Foto: Pravda/Jutjub)

Izbori i nakon izbora

Ovako bi u jednoj rečenici moglo da se objasni šta će se dešavati nakon izbora na severu Kosova. Iako je Srpska lista ubedljivo pobedila u četiri opštine - Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu - iz ove stranke nezvanično kažu da će za njih glavni izbori biti održani u Beogradu u petak, 24. maja. 

- Nakon izbora pravimo novi izbor, a to je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem. 

- Ovaj sastanak je unapred planiran i nakon njega ćemo sve znati, da li podnosimo ostavke i šta su nam dalji planovi. 

Nakon što su građani severa Kosova glasali, sada će glas dati i Beograd, a ovo su tri najbitnije stvari koje treba da znate.

1. Halo Beograde - ponovni izbori, ali ne građana

Čim su kandidati Srpske liste proglasili pobedu u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, pozvali su Aleksandra Vučića. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u telefonskom razgovoru sa Vučićem rekao da ne slave pobedu, jer su ovakav rezultat očekivali. 

- Slavimo jedinstvo srpskog naroda i našu jaču vezu sa matičnom državom Srbijom - rekao je Rakić, a potom je uključio spikerfon da bi okupljeni čuli Vučića koji je zahvalio svim ljudima koji su, kako kaže, izašli na izbore na severu Kosova - "u našoj zemlji, u našoj Srbiji".

- Nismo time rešili sve probleme, ali smo pokazali da ćemo zajednički, jedinstveno da se borimo za rešavanje tih problema i da se borimo za interese srpskog naroda - rekao je Vučić i istakao da je rezultat izbora najbolja potvrda politike jedinstva, borbe za vitalne nacionalne interese i najvažnije državne interese. 

Najavio je sastanak sa predstavnicima Srba u Beogradu pre sednice Skupštine o Kosovu i Metohiji, kako bi razgovarali o tome šta činiti u budućnosti.

2. Dobar dan Evropo - procedure pod znakom pitanja

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država nisu bile oduševljene izbornim procesom. Izbori na severu Kosova protekli su mirno, ali su zabeleženi problemi poput pritisaka na glasače, neažuriranih biračkih spiskova i ograničene političke participacije, koji pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu, saopštile su zemlje Kvinte. 

Predstavnici ovih zemalja podsetili su na preporuke posmatračke misije EU iz 2017. i pozvali na hitnu primenu tih preporuka, preneo je Kossev. Takođe, oni su pozvali izabrane predstavnike da "preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji". Ukoliko predstavnici Srpske liste ponovo podnesu ostavku i izbori još jednom budu na dnevnom redu - pitanje je da li će vlasti u Prištini nešto uraditi da unaprede izborni proces.

3. "Podsećanja sa Kosova" - mirna kampanja i nemirni Fejsbuk

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači zahvalio je političarima i građanima na mirnoj kampanji u četiri severne opštine na Kosovu. 

- Kosovo je izgradilo tradiciju uspešnih izbora - napisao je Tači u objavi na Fejsbuku. 

Ipak, samo nekoliko sati kasnije, dok su još trajali izbori, Tači je podsetio na “srpske zločine od pre 20 godina”. Tači je opisao “nasilje srpskih čuvara i policije prema albanskim zatvorenicima u kojima je stradalo 160 ljudi, a povređeno više od 300”.

NATO je hteo da sravni Terazije 1999. godine. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: B92, BBC na srpskom

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA