Najnovije

NA ULICI MI PSUJU MATER ČETNIČKU, ALI VI IMATE TO ŠTO NAMA NEDOSTAJE: Ćiro objasnio zašto je podržao Srbe, ustaše van sebe od besa!

Legendarni hrvatski trener Ćiro Blažević objašnjava zašto je podržao Srbina Milorada Pupovca.

Ćiro Blažević (Foto: Jutjub)

Imate prilično retko poimanje patriotizma za balkanske političke prilike?

- Moja velika želja je da živimo i družimo se onako kako to civilizovanom svetu priliči, a ne da u svakoj, banalnoj prilici, nažalost, stvaramo grudvu snega koja će se zakotrljati i nekoga poklopiti. Protiv toga se borim, jer nemamo pravo ignorisati bližnjega svoga. To su ljudi koji zaslužuju pažnju i obazrivost kako bi ponovo živeli u miru, bez opasnosti da se opet napravi najveća glupost na svetu, a to je rat. Ja sam sa svojom dokazanom patriotskom težinom poslao poruku koja poziva na pomirenje bez onih primitivnih i fanatičnih težnji. Mislim da Hrvati imaju mnogo razloga da budu srećni i zadovoljni - posle dugo vremena imaju svoju domovinu. Zašto onda ne stvarati relacije koje bi svakom od nas omogućile lagodniji život. To je moja doktrina, ono čemu težim i biću vrlo srećan ako sam u tome i u najmanjem procentu uspeo.

Da li je bilo i ličnih motiva, da li vam je Pupovac prijatelj?

- Prijatelj je velika reč, ali se s Pupovcem sastajem često. Daleko od toga da uvek imamo isto mišljenje, ali se kroz diskusiju i civilizovanu argumentaciju često znamo i složiti. A i kada ne možemo da nađemo zajedničku tačku, to nije razlog da se svađamo. Zamolio me je da pomognem u ovom slučaju, a ja sam iskoristio priliku da svima pošaljem poruku kako bi sa susedima trebali imati civilizovan, normalan odnos.

Plašite li se reakcije javnosti?

- Evo pre neki dan su mi na Fejsbuku objavili umrlicu na kojoj je samo jedan ožalošćeni, a to je Pupovac. Na ulici mi psuju mater četničku. Izgleda da su odjednom zaboravljene moje zasluge za Hrvatsku. Ali ja imam čistu savest. Osvedočeni sam patriota, poznato je da sam ja tuđmanovac, da sam i plenkovićevac. Inače, mislim da je Plenković umereni političar. Vidim da mi ništa ne zamera iako sam, moram priznati, očekivao njegovu reakciju i čak mislio da bi ona mogla biti i drugačija. Ovako, pokazao je da razume razloge zbog kojih sam se odlučio pomoći Pupovcu.

Nije tajna da ste prijatelj i sa Markom Perkovićem Tompsonom, koji je proustaški nastrojen?

- Što čačkate mečku, šta sada hoćete da pljujem po Tompsonu ili da ga javno hvalim. On ima egzistencijalnih problema pa je publiku našao u mladima koji su još uvek nesvesni ispravnosti ponašanja koje ja zagovaram. Ne mislim da je Tompson esktremista, ali mislim da ste vi provokator.

Možda su samo pitanja provokativna… Pa dobro, hajde, neka ste pitali…

Jedan od slogana Pupovčeve kampanje glasi „Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj“, i pisan je i latiničnim i ćiriličnim pismom. Pa kako je, po vašem mišljenju, biti Srbin u Hrvatskoj?

- Nemaš pravo, Pupovac! Nije istina, puno nas je koji vas poštujemo i volimo. I vi ste građani ove domovine i imate ista prava koja i mi imamo. A Pupovcu bih poručio da razmisli o činjenici da je u koaliciji sa HDZ-om i Plenkovićem. Ti, dakle, vladaš Hrvatskom a Srbin si. To su pozitivne stvari i govore ponešto i o Plenkoviću. Hajde da pokušamo da na stvari gledamo na taj način. Čini mi se da Pupovac od šume ne vidi breg i da se ogromna većina u Hrvatskoj bori da se Srbi osećaju kao u svojoj domovini. On ima mogućnost da stavove iznese na najmerodavnijem mjestu. I on ih iznosi, i to je dobro, jer to su vrednosti koje nam i Evropa sugeriše.

Dolazite li u Beograd, kako vas ovde primaju i da li vam zameraju što ste podržavali Tuđmana, a i sada se deklarišete kao tuđmanovac?

- A ne, vi Srbi imate tu elastičnost koja nama nedostaje. Kad dođem u Beograd, još mi govore "Ćiro, majstore", a ovdje "Ćiro, pederu". U Beogradu se osjećam jako, jako ugodno.

Pročitajte OVDE čime je Šutanovac uvredio Srbe.

Izvor: NIN/Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA