Najnovije

SENZACIJA: Foks NJuz objavio ko je kriv za hemijski napad u Dumi! "Počinjem sumnjati da nas manipulišu!" istakao voditelj

Ovu vest nije objavila SANA, ni iranski Pres TV ili ruska agencija Sputnjik, već američki televizijski kanal Foks NJuz i voditelj Taker Karlson. Prema internom dokumentu OPCW, sirijske vladine snage verovatno nisu koristile hemijsko oružje 2018. godine u Dumi, javlja Foks NJuz.

Hemijski napad u Dumi (Foto: Jutjub)

U međuvremenu, SAD govori o novim udarima na Siriju kao odgovor na nove nedokazane hemijske napade, koje nisu potvrdili ni “lažljivci iz Belih šlemova”, kako ih je nazvao ruski general Igor Konašekov, ni “Agitprop” takozvane sirijske opozicije, SOHR iz Londona.
“Počinjem sumnjati da nas manipulišu”, kaže Taker Karlson, voditelj Foks NJuza.

Karlson: U aprilu prošle godine su Sjedinjene Države provele niz raketnih napada na vladu Bašara Al Asada u Siriji. To je bilo drugi put u dve godine. Kao i prošli put, razlog je bila navodna upotreba hemijskog oružja iz vazduha protiv Asadovih protivnika, pobunjenika u sirijskom gradu Dumi. Tokom tih događaja mejnstrim televizije, gotovo nijedna, osim naše, nisu pokazale nikakav skepticizam o službenoj verziji napada.

“Pre nego započnemo rat, imamo li razloga verovati da je to istina? Znamo li zaista da je Asad iza plinskih napada? Ne branim Asada, ali ovo je očigledno pitanje. Kako možemo znati što se točno dogodilo nakon tako malo vremena od napada? Na mestu zločina nije bilo Amerikanaca i zašto Asad to radi? Uostalom, jasno je da to šteti njegovim vlastitim interesima”, rekao je Tuker Karlson u aprilu prošle godine.

Karlson: Za te smo reči pretrpeli agresivne napade. Sada je iz dokumenta koji je procurio u medije jasno da je bilo dobrih razloga za skepticizam. OPCW je glavna organizacija za nadzor hemijskog oružja u svetu. U internom dokumentu koji je procurio u javnost zaposleni organizacije koja je vodila istragu tvrdi da dokazi iz Dume ne ukazuju na vazdušni napad. Prema njegovim rečima, kemijsko oružje bilo je ručno položeno na tlo. Dakle, moguće je da napad nije bio operacija vladinih snaga. Ako je u pravu, onda su se Sjedinjene Države približile ratu na temelju falsifikovanih informacija. I to ne prvi put. Kod nas je Tulsi Gabard, demokratska zastupnica Kongresa s Havaja, prva žena u istoriji koja je bila ratni veteran koja se kandidirala za predsednicu.

Gabard: Aloha, Taker.

Karlson: Aloha, kako kažu, gospođo Gabard. Puno vam hvala što ste odvojili vreme za nas.

Gabard: Hvala.

Karlson: Dakle, i vi ste bili jako kritikovani, bez preterivanja, za postavljanje skeptičnih pitanja o našoj politici prema Siriji. Kako ocenjujete da dokument koji je procurio u medije i kakve misli u vama izaziva?

Gabard: Da, ovo je značajan i vrlo važan preokret događaja. Moramo to shvatiti ozbiljno. Spomenuli ste da sam u početku izrazila skepticizam oko cele situacije. Stoga tražim više informacija, pozivam UN, OPCW i dobijam odgovore. I dok dobijam te odgovore, radujem se što ću ih podeliti s vama i vašim gledateljima.

Karlson: Opet čujemo, čak i ove nedelje da ćemo možda morati ponovo bombardovati Siriju, zato što može doći do još jednog napada upotrebom hemijskog oružja. To je treću godinu za redom, uvek u proleće i uvek u kontekstu nekog drugog međunarodnog pitanja. Počinjem sumnjati da nas manipulišu. Je li vam se to i dogodilo?

Gabard: Opet, to je razlog zašto je tako važno pažljivo proveravati dokaze.

Najvažniji nalaz iz izveštaja o inženjerstvu, koji je procurilo u medije, je da su plinske boce koje su korištene u napadu najverovatnije bile postavljene ručno, što znači da su ih postavili militanti, a ne sirijska vlada, kako je bila službena naracija.

“Ukratko, opažanja na dva mesta, zajedno s naknadnom analizom, ukazuju na veću verovatnost da su oba cilindra ručno postavljena na ta dva mesta, a ne da su bačena iz aviona”, stoji u delu izveštaja OPCW-a.

“Imamo potvrdu iz više izvora da je nalaz autentičan”, rekao je dr. Pirs Robinson iz radne grupe i kaže da OPCW ne poriče autentičnost dokumenta, ali ovaj deo nije bio uključen u konačno izveštaj o navodnom napadu u Dumi.

“Završni izveštaj OPCW nije potpisan. Niko nas nije zvao. To je vrlo neobično za završne izveštaje OPCW-a”, izjavio je Robinson, ističući kako je umesto internog inženjerskog izveštaja uključeno stručno znanje “nejasnih, neimenovanih, anonimnih organizacija”, što otvara pitanja o tome tko točno stoji iza tih “zaključaka”.

Robinson je kazao kako bi želio znati “kakav bi politički pritisak mogao pretrpeti OPCW od strane Pariza, Londona i Vašingtona kako bi isključio interni inženjerski izveštaj u korist onoga koji su proizveli neodređeni autsajderi”?

Sirijske vazduhoplovne snage su, kako se izveštava, u petak uništile dve džihadističke baze u zapadnom selu Idliba. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA