Najnovije

BILI SU NA KORAK DA ODMRSE KOSOVSKI ČVOR: Putin i Đinđić spremali dogovor o Kosovu

Samo mesec dana pred smrt, tadašnji premijer Zoran Đinđić spremao je dogovor o Kosovu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Đinđić (Foto: Jutjub)

Naime, Đinđić je Putinu početkom februara 2003. napisao pismo u kom ga pita za savet povodom problema na KiM, navodeći da je ključno sačuvati državni intres, pa i po cenu da dođe do podele KiM.

Sačuvati državni intres

- "Spontano" klizanje Kosova ka nezavisnosti, uz odlučno odbijanje da Srbija i Jugoslavija imaju bilo kakav uticaj na događaje na delu svoje teritorije, sve to vodi vrlo eksplozivnoj situaciji u bliskoj budućnosti. Zbog toga mislim da je trenutak da se, posle tri i po godine boravka međunarodnih snaga na Kosovu, ozbiljno promisli koncepcija trajnog rešavanja problema. Naš predlog je da se odmah krene u traženje kompromisa koji bi zadovoljio obe strane, i srpsku i albansku. Takvo rešenje je moguće, jer mi u Srbiji nemamo nameru da ubeđujemo ili prisiljavamo kosovske Albance da žive u zajednici sa nama. Ono što želimo je da sačuvamo  državni intres Srbije, odbranimo prava srpske zajednice na Kosovu i obezbedimo zaštitu verskih i kulturnih spomenika. To je moguće učiniti uz puno uvažavanje intresa albanske nacionalne zajednice, sve do podele Kosova, ako drugačije nije moguće - navodi Đinđić u pismu.

Svrha ovog ličnog obraćanja, dodaje, jeste da Putin iskoristi svoj veliki međunarodni autoritet da se problem Kosova pokrene s mrtve tačke.

- Ako želite detaljne informacije o tome kako mi u Beogradu vidimo moguća rešenja za trajni status Kosova, rado vam stojim na raspolaganju za svaku vrstu komunikacije - zaključuje tadašnji premijer u pismu.

Do susreta dvojice lidera i rešenja ovog pitanja nije došlo jer je Đinđić ubrzo ubijen 12. marta 2003. godine.

Živković potvrđuje

NJegov naslednik na premijerskom mestu Zoran Živković potvrđuje da je Đinđić pisao pismo o kosovskom pitanju.

- On je pisao predsednicima svih stalnih članica Saveta bezbednosti i to je napisano negde početkom 2003. godine. Pokušao je da Kosovo stavi na dnevni red svetske politike da taj problem ne bi upao u ćorsokak, u zaborav. Da je Zoran ostao živ, sigurno bi to pitanje bilo rešeno - navodi Živković i dodaje:

- Nakon njegove smrti prvi razgovori sa Albancima bili su u Beču 14. oktobra 2003. i ja sam vodio delegaciju Srbije. Jedna od tema bila je podela, ali suštinski ne metodološki, jer prvo treba uraditi sve da se ljudi ne plaše za svoje živote i živote svoje dece, kao ni za imovinu. Garantovati mirnu atmosferu i obezbediti da više nema mrtvih. Dakle, postaviti standard, pre statusa.

 Rusija porinula treći najveći ledolomac na svetu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA