Najnovije

NAJJEZIVIJI SNIMAK IZ ČERNOBILJA: Čovek koji je zabeležio ove horor prizore umro je dva meseca posle! (VIDEO)

Na Jutjubu postoji snimak koji se izdvaja od svih, a napravljen je neposredno nakon katastrofe. Ejdž-Bi-O-ova serija “Černobilj” je apsolutni hit u svetu, te na IMDB-u trenutno ima ocenu 9.5, što je više od nedavno završene “Igre prestola” i legendarnog “Brejking bada”.

Katastrofa u Černobilju (Foto: Jutjub)

“Černobilj” realnim prikazom jedne od najvećih katastrofa uzrokovane ljudskim faktorom privukla je pažnju svetske javnosti, a posebno u postkomunističkim i postsovjetskim zemljama kojima je jako blizak milje u kojem se radnja odvija.

S druge strane, o najvećoj nuklearnoj katastrofi se malo zna, što je još jedan faktor uspeha serije. Sovjetske vlasti su pokušali da prikriju, pa i da ublaže njene posledice, ali je vetar radijaciju doneo do skandinavskih zemalja nakon čega je ceo svet saznao za havariju.

Snimci zabeženi neposredno nakon nuklearne katastrofe su retki. Postoje kratke sekvence, kao ona pada helikoptera koji je gasio požar. I tu tragediju su sovjetske vlasti pokušale sakriti, ali je snimak pada letelice, kojeg je načinio upravo Ševčenko, i pogibija kompletne posade osvanuo na internetu. Scena pada helikoptera kojem je stao motor usled jake izloženosti radijaciji je ubačena i u seriju. Ipak, na Jutjubu postoji snimak koji se izdvaja od svih, a napravljen je neposredno nakon katastrofe.

Načinio ga je ukrajinski TV snimatelj i filmski režiser Vladimir Ševčenko. Pošto je radio za ukrajinsku centralnu televiziju posedovao je dokument koji mu je dozvoljavao pristup svugde, pa i samoj elektrani nakon eksplozije.

Ševčenko je tako načinio autentične snimke iz elektrane samo par dana nakon eksplozije. Time je žrtvovao svoj život, pošto je dva meseca posle umro od posledica radijacije. Saradnik koji ga je pratio je preživio, ali je takođe zbog izloženosti radijaciji bio u bolnici.

Stiže pojačanje sirijskoj vojsci na severu Hame. Pogledajte OVDE.

Izvor: fokus.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA