Najnovije

NOVO NAORUŽANJE ZA RUSIJU: VBR "Grad" će postati "Tornado" (VIDEO)

Teški višecevni bacač raketa "Grad", konstruisan u SSSR-u, biće modernizovan do nivoa generacije "Tornado G"

Višecevni raketni bacač (Foto: jutjub)

“Nedavno je novi višecevni sistem bacača raketa Tornado S počeo da se koristi u vojsci. Tamo su procesi maksimalno automatizovani. Na bazi naučno-tehnoloških rezervi koje su postignute prilikom konstruisanja ovog nivoa, već se realizuje projekat modernizacije BM-21 Grad do nivoa Tornado G” – rekao je Kočkin.

Ranije je Kočkin saopštio  da je u rusku vojsku već stigla prva brigada 300-milimetarskih bacača raketa “Tornado S”. Krajem aprila na poligonu “Kapustin Jar” artiljerci su realizovali prva borbena gađanja iz tih sistema.

Divizion 122-milimetarskih višecevnih raketnih bacača BM-21 “Grad” je predviđen za pogađanje žive sile, neoklopne tehnike i oklopnih transportera u području koncentracije artiljerijskih i minobacačkih baterija, komandnih centara i drugih ciljeva.

Za razliku od prethodnika, “Tornado G” ima dži-pi-es sistem, što ga čini preciznijim. Ovi bacači mogu da neutrališu ciljeve i na udaljenostima do 40 kilometara, a po borbenoj efikasnosti 2,5-3 puta prevazilaze sisteme prethodne generacije — uključujući i “Grad”.

Reč je o jedinstvenom i moćnom oružju. Sistem je veoma jednostavan za rukovanje i vrlo je pouzdan.

Višecevni raketni bacač “Tornado G” razvija se od 1990. godine, počeo je da se koristi 2012. godine, a planirano je da do 2020. u potpunosti zameni rakete BM-21 “Grad”.


Šiptari napadaju Srbe na Kosovu, saznajte OVDE.

Izvor: sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA