Najnovije

TRAMPOVA OPASNA IGRA NA BLISKOM ISTOKU: Amerika udara u ratne bubnjeve dok istovremeno maše maslinovom grančicom!

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln, stacioniran u Persijskom zalivu pored obale Irana, šalje preteću poruku. U međuvremenu, u Izraelu, administracija predsednika Donalda Trampa počela je s primenom njegove verzije dugo očekivanog mirovnog plana za Izraelce i Palestince.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Čini se da SAD udara u ratne bubnjeve, dok istovremeno maše maslinovom grančicom samo nekoliko stotina kilometara dalje.

Događaji u Izraelu i u Persijskom zalivu možda su samo dve strane medalje. I jedno i drugo ima za cilj da primora strane koje se intenzivno naoružavaju da prihvate stroge zahteve Amerike i njenih saveznika, a i jedno i drugo moglo bi da dovede do eskalacije tenzija koje traju decenijama u pravcu novog, a možda i najžešćeg, poglavlja u istoriji regiona.

Dugogodišnji stručnjaci u tom regionu smatraju da nova zbivanja u Persijskom zalivu vode u opasnom smeru, te da bi eskalacija tenzija između Irana i SAD lako mogla da izmakne kontroli.

Kada se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma 2018, on ga je ocenio kao “loš posao” i izvršio pritisak na iransku ekonomiju sa nekoliko rundi sankcija. Osmoga maja, tačno godinu dana nakon što je izašao iz sporazuma, Tramp je dodatno pojačao pritisak na Iran, tako što je ukinuo dozvolu na izvoz nafte pojedinim zemljama, koji je trebalo da omoguće preživljavanje Iranu. Osim toga, najavio da će stacionirati “USS Abraham Linkoln” u regionu, koji je petog maja krenuo ka odredištu.

Iran je odgovorio uzvratnim merama: najavio je delimičnu suspenziju obaveza prema nuklearnog sporazumu i najavio da će povećati proizvodnju obogaćenog uranijuma, što je korak koji omogućava proizvodnju nuklearnog oružja.

- Amerika se nadala da će time što je izložila sankcijama skoro 1.000 ljudi, označila elitno krilo iranske vojske Islamsku revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju i ograničila izvoz nafte iz te zemlje naterati Iran da se vrati za pregovarački sto - kaže Najsan Rafati, analitičar iz Krizne grupe za Iran.

- Ono što smo na kraju videli bio je iranski odgovor na nuklearnom frontu... a oduvek postoji opasnost od odgovora na regionalnom frontu - dodaje on.

- Kao da hoće da kažu: “Možete da nas izložite značajnom ekonomskom pritisku, ali i mi konja za trku imamo”.

Nije izvesno da li je Iran pozvao regionalnu mrežu naoružanih grupa naklonjenih vlastima da deluje u njegovu korist, ali posle najave 8. maja, Ujedinjeni Arapski Emirati prijavili su napad radi sabotaže četiri naftna tankera u vodama strateške luke Fudžaira, a Iran je negirao umešanost. Pobunjenici u Jemenu, koje podržava Iran, izvršili su prvi napad na saudijski naftovod, a “kaćuša” je lansirana u Zelenu zonu Bagdada, gde se nalazi američka ambasada.

Kraja nema na vidiku

“Strateško strpljenje” Irana donekle ustupa mesto strateškom nestrpljenju, ocenjuje Rafati.

Kraja nema na vidiku: iranska vlada upozorila je da je ne treba iskušavati, dok istovremeno uverava jasnost da ne očekuje rat. Američki državni sekretar izjavio je da SAD ne žele rat, dok je Tramp istovremeno zapretio da bi sukob, ukoliko bi do njega došlo, doveo do “zvaničnog kraja Irana”.

- Čak i ako cilj SAD nije da inicira neku vrstu oružanog sukoba, što više podižete tenzije, to su veći izgledi da pogrešite, da se desi nešto što će vrlo brzo izmaći kontroli - kaže bivši američki sekretar mornarice i bivši ambasador u Saudijskoj Arabiji Rej Mebus.

- Mislim da smo značajno bliže sukobu nego u vreme kad smo dogovorili nuklearni sporazum koji je očigledno funkcionisao. Sada imamo predsednika koji nas je izvukao odatle i kaže: “Mogu da napravim bolji sporazum”. E, pa, nije. Zapravo je samo pogoršao stvari.

Mirovni plan za Bliski istok

U jeku nepredvidljivih događaja u Persijskom zalivu, Trampov savetnik i zet DŽared Kušner predstavio je prvi deo dugo očekivanog mirovnog plana za Izraelce i Palestince.

Iako ovi događaji deluju nepovezano, poruka koju šalju je slična. Otkrivena je samo ekonomska dimenzija tzv. mirovnog plana, ali Kušner je nagovestio da Palestinci treba da naprave političke ustupke.

Visoki zvaničnik administracije izjavio da će planom biti obuhvaćene četiri glavne komponente: infrastruktura, industrija, osposobljavanje i investiranje u ljude i reforme upravljanja.

Inicijativa dolazi nakon što je Tramp ojačao uticaj Izraela u nekim ključnim pitanjima: status Jerusalima i pravo povratka palestinskih izbeglica. On je priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela i ukinuo finansiranje od ključnog značaja za palestinske izbeglice. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obavezao se da će anektirati naselja na Zapadnoj obali, što je, prema međunarodnom pravu, nezakonito. Obećanje dato u završnici izborne kampanje nije naišlo na prigovor SAD.

Palestinci su već odbacili Kušnerov predlog, čiji je centralni aspekat “radionica” u prestonici Bahrejna kako bi se podstakle investicije u Zapadnu obalu, Gazu i čitav region.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, general Saeb Erekat, u saopštenju ističe da rešenje sukoba “ne treba da bude usmereno ka poboljšanju uslova života pod okupacijom, već ostvarivanju punih potencijala Palestine tako što će izraelska okupacija biti okončana”.

Za neke, činjenica da je Trampova administracila gurnula u stranu palestinsko rukovodstvo označava kraj rešenja koje podrazumeva dve države za koju se međunarodna zajednica dugo zalagala.

I u jednom, i u drugoj slučaju (Iran i Izrael/Palestina) Tramp kao da pokušava da iznudi velike političke ustupke obećavajući ekonomsko bogatstvo.

- Tramp koristi veoma veliki štap i veoma malu šargarepu - smatra Rafati.

Pogledajte OVDE uznemirujući video, i saznajte šta se dogodilo ispred Bele kuće.

Izvor: Blic/cnn. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA