Najnovije

DAN KADA SU SRBE U SARAJEVU UBIJALI BEZ TRUNKE MILOSTI: Obeležena godišnjica ubistva 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj u Sarajevu! (VIDEO)

Obeležavanje 27 godina od zločina u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici i ove godine, u organizacii Odbora Vlade RS, održano je u mestu Mijevići, u Istočnom srpskom delu Sarajeva.

Terorista Armije BiH puca na mlade vojnike JNA, od kojih su većinom bili Srbi (Foto: Jutjub)

Godinama već predstavnici Republike Srpske ovaj dan ne obeležavaju na mestu gde se zločin dogodio da bi se izbegle provokacije pripadnika bošnjačkih udruženja - paravojnih formacije BiH, "Zelene beretke" i ponižavanje žrtava i njihovih potomaka. 

Obeležavanje, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.  Posle parastosa, položeni su venci kod centralnog Spomen-krsta.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno. Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca. 

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva, a bezbednost vojnika garantovao je i tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović. Zločin u Dobrovoljačkoj sramota je i počinilaca i političkog Sarajeva, izjavio je povodom obeležavanja ovog događaja predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. 

- Nažalost, ni posle toliko godina, zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici nije doživeo sudski epilog - rekao je Čubrilović za Srnu, a prenela je RTRS. 

A na mestu na kojem se sve dogodilo u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, okupili su se pripadnici Udruženja "Zelene beretke", koji ovaj zločin obeležavaju kao "jedan od najvažnijih dana u odbrani Sarajeva i BiH".

Hrvati besni, Lijepa njihova u potpunom šoku. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA